Šef misije OSCE u BiH

Berton: Ne koristite jezike u svrhu kreiranja podjela

Berton je naveo da je "ključno napraviti razliku između izvođenja nastave na jednom od jezika i učenja jezika".
Vijesti / Politika | 13. 10. 2017. u 18:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini u potpunosti uvažava da svaki od konstitutivnih naroda ima svoj jezik, ali smatramo da postojanje tri jezika ne bi smjelo da se koristi u svrhu kreiranja ili produbljivanja podjela u društvu'', kazao je šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton u vezi sa najnovijim događanjima u oblasti obrazovanja u Sarajevskoj županiji.

"Izvođenje nastave isključivo na jednom od tri službena jezika nije u skladu s principima jednakosti svih jezika konstitutivnih naroda. Stoga, pravna formulacija navedena u novom Zakonu o osnovnom obrazovanju u Sarajevskoj županiji je neprihvatljiva i također nije u skladu s Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH. U tijeku procedure usvajanja novog županijskog zakona o osnovnom obrazovanju, Misija je upozorila nadležne županijske vlasti o ovom odstupanju", stoji u izjavi Bertona za N1.

"Ostaje da se vidi kako će odgovorne vlasti implementirati ovakvu pravnu odredbu. Misija smatra da bi potpuna implementacija ove pravne odredbe, na osnovu koje je izdata Instrukcija ministarstva, mogla dovesti do potpune segregacije djece u Sarajevskoj županiji, što svakako ne doprinosi procesu pomirenja", navodi se u reakcijii.

Berton je naveo da je "ključno napraviti razliku između izvođenja nastave na jednom od jezika i učenja jezika".

"Misija će nastaviti zalagati se kod obrazovnih vlasti na najvišoj razini za poštovanje ljudskih prava, uključujući pravo na obrazovanje bez diskriminacije po bilo kom osnovu", navodi se na kraju izjave šefa Misije OSCE-a u BiH Brucea Bertona za N1 u vezi sa najnovijim događanjima u oblasti obrazovanja u Sarajevskoj županiji.

Kopirati
Drag cursor here to close