Živi bili ...

Begić: Zastupnicima koji ne nazoče sjednici smanjiti paušal za 99 posto

Između ostalog, kodeks je propisao i odredbe kojima se regulira i uznemiravanje na osnovu spola i seksualno uznemiravanje.
Vijesti / Politika | 24. 10. 2021. u 12:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Etička komisija Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH predložila je donošenje novog Etičkog kodeksa za zastupnike, koji će u formi nacrta biti razmatran u srijedu na narednoj sjednici Zastupničkog doma.

Kodeks regulira ponašanje zastupnika u javnom prostoru, na društvenim mrežama, nazočnost na sjednicama, a propisuje i sankcije za nepoštivanje etičkih mjera.

Svjedoci smo da su na nekoliko sjednica Predstavničkog doma pravljene pauze zbog nedostatka kvoruma.

"Zato je novim Etičkim kodeksom predviđeno da će Etička komisija umanjiti paušal zastupnika i to za 99 posto ako zastupnik ne prisustvuje sjednici Predstavničkog doma, radnog tijela ili svojim odlaskom ugrozi kvorum za održavanje sjednice Zastupničkog doma ili radnog tijela", izjavila je Feni predsjednica Etičke komisije Samira Begić.

Također, novina je, kako kaže, da je predviđeno da u slučaju tri uzastopna nenajavljena ili neopravdana izostanka sa sjednice doma ili radnog tijela ili napuštanja sjednice prije završetka, zastupniku neće biti isplaćeno 99 posto od pripadajućeg paušala narednih šest mjeseci počevši od mjeseca u kojem je zabilježeno treće uzastopno izostajanje.

"Na snazi je Etički kodeks koji datira iz 2008. godine i kao takav ima mnoge manjkavosti, nije dovoljno dorečen niti preciziran. Najveće promjene koje su sadržane u Nacrtu teksta novog kodeksa odnose se na bolje precizirano ponašanje zastupnika u javnom prostoru, što uključuje iznošenje mišljenja na društvenim mrežama i drugim kanalima internet komunikacije na kojima je moguće utvrditi identitet, kao i izmjene koje se odnose na kaznene odredbe. Zastupnici tijekom svog mandata trebaju voditi računa i o onome što pišu na društvenim mrežama a što bi moglo ugroziti njihov dignitet, kao i dignitet Zastupničkog doma", naglasila je Begić.

Između ostalog, kodeks je propisao i odredbe kojima se regulira i uznemiravanje na osnovu spola i seksualno uznemiravanje.

"Dio kodeksa odnosi se na isticanje stranačkih simbola na online sjednicama, a i onim koji se održavaju uživo. Naime, pojedini zastupnici su tijekom online sjednica isticali u pozadinu zastavu, što po novom kodeksu nije dozvoljeno. Ono što se smije je da zastupnici mogu nositi stranačke značke na odjeći", dodala je za Fenu Begić.

Za kršenje kodeksa odnosno ako zastupnici naruše dignitet Zastupničkog doma propisane su mjere kao što su ukor, javni ukor, udaljavanje sa sjednice i sastanka, obustava isplate dijela plaće, obustava isplate paušala i novčana kazna, koja ne može biti manja od 100 KM niti veća od 5.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close