Pozvao EL-Sisija u BiH

Bećirović u Kairu: Važno je ojačati poziciju BiH u Egiptu i arapskom svijetu

Predsjedavajući predsjedništva BiH Denis Bećirović u okviru službene posjete Egiptu razgovarao s predsjednikom Egipta Abdelom Fattahom El-Sisijem
Vijesti / Politika | 29. 04. 2024. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosna i Hercegovina vodi principijelnu i miroljubivu vanjsku politiku, i kao takva prepoznata je kao pouzdan partner'', rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović koji je razgovarao s predsjednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fattahom El-Sisijem u Kairu u okviru službene posjete Egiptu.

 Riječ je o prvoj posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH arapskoj zemlji u posljednjih četrnaest godina.  

Video: Bećirović u Kairu

Najviše počasti

Bećirović je primljen u predsjedničkoj palati Al-Ittihadiya u Kairu uz najviše državne počasti. Cilj posjete je unapređenje sveukupnih odnosa Bosne i Hercegovine i Egipta s obzirom na to da duži period nije bilo razmjene posjeta na najvišem nivou.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je istaknuo da želi produbiti prijateljske veze Bosne i Hercegovine i Arapske Republike Egipat. U tom kontekstu on je naglasio da je veoma važno da Bosna i Hercegovina gradi prijateljstva i savezništva na svim meridijanima i paralelama, te je ukazao na ''potrebu jačanja pozicije neše zemlje u Egiptu i arapskom svijetu''.

Most suradnje

''Bosna i Hercegovina je spoj različitih kultura i civilizacija i ona može biti most suradnje između Europe i država na afričkom i azijskom kontinentu. Bosna i Hercegovina vodi principijelnu i miroljubivu vanjsku politiku, i kao takva prepoznata je kao pouzdan partner i faktor koji doprinosi izgradnji mira i sigurnosti'', rekao je Bećirović, navodi se u priopćenju ureda Predsjednika.

Naglasio je da je nakon postizanja neovisnosti Bosne i Hercegovine, Egipat među prvim državama otvorio veleposlanstvo u BiH, pružajući čvrstu ruku prijateljstva, koju naša zemlje nije zaboravila.

Foto: Predsjedništvo BiH / Abdel Fattah El-Sisi, Denis Bećirović i prve dame

Poziv El-Sisiju u BiH

Tijekom rata u BiH kaže Bećirović, a navodi se u priopćenju Egipat je vodio snažnu akciju za uspostavu mira, zalažući se za pokretanje procesa pomirenja u Bosni i Hercegovini, te za sveobuhvatnu obnovu naše države i njenu političku i ekonomsku stabilnost.

Obojica predsjednika smatraju da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske odnose.

Predsjednik Egipta Abdel Fattah El-Sisi poručio je da njegova zemlja otvoreno podržava put Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji.

Foto: Predsjedništvo BiH / Razgovor Denisa Bećirovića Abdelom Fattahom El-Sisijem

Bećirović je El-Sisiju govorio o kako smatra ''važnosti usvajanja rezolucije o 11. srpnja kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici''.

Tijekom razgovora u Kairu konstatirano je da su posjete na visokoj najvišoj razini veoma važne za intenziviranje bilateralne suradnje. U tom kontekstu, Denis Bećirović uputio je poziv predsjedniku Egipta El-Sisiju za uzvratnu posjetu Bosni i Hercegovini.

 

Kopirati
Drag cursor here to close