Sastanak sa Sattlerom

Bećirović: Spriječite Dodika, inače ulazimo u stanje anarhije s nesagledivim posljedicama

"U ovom trenutku, svi domaći i međunarodni dužnosnici moraju se fokusirati na obranu ustavnog poretka države kao temeljnog preduvjeta za očuvanje mira i stabilnosti".
Vijesti / Politika | 27. 07. 2023. u 17:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa šefom Delegacije Europske unije u BiH Johannom Sattlerom o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Bećirović je Satleru ukazao na antiustavna i antidaytonska djelovanja organa vlasti bh. entiteta RS i rekao da je potrebno i da nadležne međunarodne institucije hitno poduzmu neophodne korake kako bi se zaštitio ustavni poredak u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom, on je Sattleru uručio i Bijelu knjigu antidaytonskih akata organa vlasti bh. entiteta RS, te je pozvao Europsku uniju da poduzme konkretne korake s ciljem očuvanja mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, uključujući i povećanje broja vojnika EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Nezapamćen udar

"Domaći i međunarodni predstavnici ne smiju zažmiriti pred činjenicom da još traje nezapamćen udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i temeljne odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma. Bez povratka u okvire ustavnosti i zakonitosti nemoguće je ozbiljno rješavati bilo koje pitanje u našoj državi. To mora biti prioritet broj jedan i za međunarodne i domaće dužnosnike. Europska unija je jedan od svjedoka Daytonskog mirovnog sporazuma i ima međunarodnu obavezu da sačuva mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i regiji", rekao je Bećirović.

Bećirović je iskazao punu opredijeljenost za ubrzanje i europskog puta Bosne i Hercegovine, naglašavajući da je i sam pokrenuo niz aktivnosti s ciljem dinamiziranja tog puta.

Obrana ustavnog poretka

"Ipak, u ovom trenutku, svi domaći i međunarodni dužnosnici moraju se fokusirati na obranu ustavnog poretka države kao temeljnog preduvjeta za očuvanje mira i stabilnosti. Bosna i Hercegovina je na velikoj prekretnici. Međunarodna zajednica ne smije dozvoliti da Dodik kupovinom vremena i taktičkim potezima skretanja pažnje sa udara na ustavni poredak uruši instituciju OHR-a i Ustavnog suda BiH, jer bi to bio uvod u stanje anarhije s nesagledivim posljedicama", podvukao je Bećirović.

Tijekom razgovora Sattler je rekao da Bosna i Hercegovina treba ubrzati proces europskih integracija. On je istaknuo da treba prestati sa politikom koja destabilizira prilike u Bosni i Hercegovini i posvetiti se rješavanju životnih pitanja građana Bosne i Hercegovine. Europska unija je prijatelj koji pruža ruku i političari u Bosni i Hercegovini je trebaju prihvatiti.

Kopirati
Drag cursor here to close