Ima mandat prema Daytonu

Bećirović: NATO prema Daytonskom sporazumu mora reagirati kada je ugrožen mir

NATO ima mandat i prema Daytonskom mirovnom sporazumu da reagira kad god su ugroženi mir, sigurnost i država BiH, rekao je Denis Bećirović
Vijesti / Politika | 11. 04. 2024. u 13:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je da je BiH danas punopravna članica UN, zemlja članica Vijeća Europe, OSCE-a i država koja se nalazi pred vratima EU i NATO saveza.

''Na nama je da radimo sve što možemo da naša zemlja što prije uđe, posebno, u NATO savez. Zbog toga sam prije nekoliko dana bio i u Bruxellesu, razgovarao i s generalnim tajnikom NATO-a po treći put u nešto više od godinu dana i moram reći i nevezano za ono što je priopćeno i na pres-konferenciji u Bruxellesu, da su ohrabrujuće stvari iz Bruxellesa, iz sjedišta NATO-a, jer NATO ima mandat i prema Daytonskom mirovnom sporazumu da reagira kad god su ugroženi mir, sigurnost i država BiH. Stoga, onima koji na bilo koji način dovode u pitanje budućnost neovisne i suverene BiH preporučio bih da se ne igraju s vatrom'', istaknuo je Bećirović.

Na novinarsko pitanje u vezi najavljenog sastanka i uskršnjeg sabora Republike Srbije i bh. entiteta Republike Srpske, Bećirović je naveo da posljednjih sedmica i mjeseci domaća, regionalna, europska i svjetska javnost polako saznaju pravo lice predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

''On nije nikakav mirotvorac, glavni problem u BiH nije Milorad Dodik već upravo Aleksandar Vučić. Međunarodni dužnosnici bi se trebali zapitati kakve to instrukcije Vučić daje Dodiku. Vučić bi napokon morao da počne poštovati suverenitet i nezavisnost i teritorijalni integritet BiH i da se prestane miješati u unutrašnje stvari. Stoga mu je moja poruka da poštuje međunarodno pravo, a ne da se ponaša kao da za njega ne važe nikakva pravila'', dodao je Bećirović.

Govoreći o prijedlogu rezolucije UN-a o Srebrenici, Bećirović je naveo da je to još jedno pitanje na kojem treba raditi odgovorno i ozbiljno, a ne davati populističke izjave po medijima.

''Kada se sve to završi onda ću malo više govoriti o tome. Do tada treba ozbiljno i odgovorno da radimo, a evo i ekskluzivna informacija – početkom iduće sedmice idem i u New York'', dodao je Bećirović.

Reakcije iz RS

Srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je za Srnu da je glavni problem invazivna bošnjačka politika svojatanja BiH, potpomognuta stranim mešetarima.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da glavni problem u BiH nije predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, nego predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kojem je poručio da "poštuje međunarodno pravo", Cvijanović je rekla da se kače za Vučića i Dodika ne bi li podigli rejting, jer u onom što se nudi građanima nema ničega konkretnog, osim mržnje za drugoga.

Reagirao i Stevandić

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić nije mogao sakriti očaj zbog dolaska pojačanja za EUFOR-ovu misiju u BiH iz rezervnih NATO snaga.

Kazao je da se samo kolaboracionisti raduju tuđoj vojsci.

''Samo se kolaboracionisti, jadnici i oni koji trebaju pomoć za borbu protiv braće i komšija raduju tuđoj vojsci'', naveo je Stevandić na društvenoj mreži X.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić jučer je izjavio da NATO u BiH šalje bataljon rezervnih snaga kao podršku vojnoj misiji EUFOR-a Altea i da je to dugoočekivana odluka “za gašenje secesionističkih ideja”.

Kopirati
Drag cursor here to close