Gradsko izborno povjerenstvo

Baralija: Priprema se režija izbora

Baralija kaže kako je ovo vrlo važna odluka jer se članovi Izbornog povjerenstva biraju na sedam godina.
Vijesti / Politika | 30. 08. 2021. u 13:03 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukoliko ne skrivate, nemate namjeru režiranja bilo čega, onda ćete uključiti predstavnike svih stranaka koje su parlamentarne u ovom Vijeću kako su uključene u druga radna tijela'', poručila je vijećnica Naše stranke u mostarskog Gradskom vijeću Irma Baralija povodom najavljene točke dnevnog reda o izboru članova gradskog izbornog povjerenstva.

Naime, na desetoj redovnoj sjednici Gradskog Vijeća Grada Mostara pred vijećnicima će se naći odluka o raspisivanju javnog natječaja za izbor članova Izbornog povjerenstva Grada Mostara.

Baralija kaže kako je ovo vrlo važna odluka jer se članovi Izbornog povjerenstva biraju na sedam godina.

''To je vrlo važnih političkih sedam godina. Ovih sedam godina ljudi će odlučivati i organizirati izborne procese jer je gradsko izborno povjerenstvo zaduženo za sve detalje, odbore spiskove, brojanja…'', kaže Baralija i dodaje kako po ovom prijedlogu odluke, postoji nekoliko problema.

''Prvi je taj što je ovdje navedena grupa vijećnika koji će biti zaduženi, konkursna komisija, koja će birati članove izborne komisije. Na ovom spisu nema nitko iz Naše stranke iz SDP-a to je već udar na demokratske procese'', rekla je.

Sporan je kaže i sadržaj odluke u kojoj stoji kako u izuzetnim okolnostima član povjerenstva može biti i netko tko nema iskustvo i kaže da samo nedostaje ime i prezime kome je mjesto namijenjeno.

''Imamo opravdano sumnju da se nešto režira. Ovdje se pojavljuje ime vijećnika koji je povezivan s malverzacijama na izborima u Mostaru'', rekla je Baralija.

istaknula je kako joj nije poznato na koji način je birano povjerenstvo u odluci te da ne zna znaju li drugi vijećnici da su stavljeni na taj popis.

''Predložit ćemo izmjene. nije prihvatljiv ovakav sastav i nije prihvatljivo da netko bez iskustva priprema sljedeća tri izborna ciklusa'', rekla je i dodala kako pretpostavlja da su predsjedatelj i tajnica Vijeća zajedno pripremili i poslali po njima sporni materijal.

Naime, u odluci koja će se naći pred vijećnicima stoji kako se za provođenje natječaja imenuje povjerenstvo u sastavu Goran Bošnjak, Adil Šuta, Silvio Bubalo, Adela Gosto, Miroslav Grubišić, Zlatko Guzin te Velibor Milivojević.

Navedeno je kako povjerenstvo vrši klasifikaciju kandidata na one koji ispunjavaju uvjete traženim javnim oglasom i na one koje ne ispunjavaju uvjete, uz obrazloženje.

U uvjetima natječaja pak stoji kako pored općih uvjeta propisanih Izbornim zakoniom BiH, član Izbornog povjerenstva treba ispunjavati i posebne uvjete: da ima prebivalište u općini za koju se imenuje član Izbornog povjerenstva te da ima završen fakultet VII/1 stupanj stručne spreme ili završenu fakultet Bolonjskog sistema studiranja sa najmanje 180 ETCS kao i da posjeduje iskustvo u provođenju izbora.

Pod iskustvom u provođenju izbora podrazumijeva se članstvo u Izbornom povjerenstvu i članstvo u biračkom odboru na izborima obuhvaćenim Izbornim zakonom BiH.

''Izuzetno od odredbi stavka 1. točka c., ovog članka , član Izbornog povjerenstva može biti osoba koje ima VII/1 stupanj stručne spreme, završen pravni fakultet Bolonjskog sistema studiranja s najmanje 180 ETCS, bez izbornog iskustva propisanog stavkom 2. ovog članka'', navedeno je u odluci koju Naša stranka želi osporiti na sjednici Vijeća.

Kopirati
Drag cursor here to close