Lokalni izbori

Banja Luka: Gužve na biralištima, mjere kao da ne postoje

Gužve na biračkim mjestima u Banjaluci, ne poštuju se mjere (FOTO)
Vijesti / Politika | 15. 11. 2020. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su u prostorijama škole izložena upozorenja o držanju odstojanja tek pojedini građani u redovima pokušavali su držati distancu. Građanima se ne kontrolira tjelesna temperatura, a dezinfekcija ruku obvezna je samo pri ulasku u učionicu odnosno na biračko mjesto. Jedina epidemiološka mjera koje se gotovo svi građani na pravilan način pridržavaju jeste nošenje maski.

Banjalučanin Ljubomir Čolić jutros je, da bi izbjegao gužve, došao je u šest sati ispred ove osnovne škole kako bi pronašao svoje glasačko mjesto.

Smatra da bi ispred škole trebalo da neko stoji i upućuje građane gdje treba da glasuju jer se zbog traženja učionica stvaraju gužve, pa bi neki mogli i odustati.

Za epidemiološke mjere na biračkim mjestima kaže da ih se nije komplicirano pridržavati.

"Moramo pridržavati u čitavom svijetu. Imaš dezinfekciju za ruke, masku, glasaš i to je to", rekao je Čolić.

O svojim očekivanjima on je rekao samo da očekuje da će narod izaći, da će pobijediti onaj koji je bolji.

Zorka Rekavić, također, došla je u šest sati, a kaže da je mnogo hodala dok nije našla gdje treba glasovati.

Rekla je da se svi nadaju da će biti bolje, a kaže najvažnije je da ne bude gore i da ne pobjedi koronavirus.

"Tko god bude nek bude pametan, rukovodi s narodom, da ovaj narod ne vodi u propast", kaže Zorka Rekavić.

Obradović Slavica kaže da nije sigurna što da očekuje od ovih lokalnih izbora.

"Trebalo bi da bude bolje, ali sve nekako se odupiremo sami sa sobom", rekla je ona.

Komentirajući epidemiološke mjere na ovom biračkom mjestu rekla je:

"Trebamo poštovati mjere radi sebe, a ne radi nekog drugog. Malo smo nedisciplinirani pod broj jedan. Pod broj dva nekako smo slabo obaviješteni. Dođeš, stajala sam na jednim vratima, pa mi kaže nije tu nego sljedeća vrata, i tako... Inače, svako glasanje dolazim ranije, neću da se guram".

Kasnilo otvaranje tri birališta

Predsjednik Gradske izborne komisije Banjaluka Nada Batinar izjavila je Srni da je kasnilo otvaranje tri biračka mjesta, kao i da postoje određene tenzije sa promatračima.

"Nadam se da to neće značajno ugroziti izborni proces", rekla je Batinar i pojasnila da su biračka mjesta raspoređena u učionicama s manjim i većim kapacitetima, a moraju biti ispoštovane epidemiološke mjere kada je riječ o broju prisutnih.

Ona je podsjetila da u ovom gradu pravo glasa ima 192.193 birača, koji će biračko pravo moći da ostvari na 266 redovnih biračkih mjesta, te tri biračka mjesta na kojem glasuju birači u odsustvu i nepotvrđenim glasačkim listićem.

"Imamo deset posebnih mobilnih timova za 335 lica pozitivnih na virus korona. Obrađuju se podaci za još 23 lica koja su prijavljena do 9.00 časova", rekla je Batinar.

U Banja Luci su formirana i 24 redovna mobilna tima.

U trci za gradonačelnika se nalaze dva kandidata - koalicije "Okupljeni za Banjaluku" Igor Radojičić i kandidat opozicije PDP i SDS Draško Stanivuković.

Kopirati
Drag cursor here to close