Hrvatski povjesničar

Banac: Raspudić i Lučić su Čovićeve sluge

''Znam da ima mnogo onih koji svakog dana rade da se dijalog bošnjačko-hrvatski uništi''
Vijesti / Politika | 04. 10. 2017. u 21:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjesničar Ivo Banjac je bio žestoki kritičar politike Franje Tuđmana, pogotovo politike prema BiH. Hrvatski desničari su ga zbog toga nazivali pogrdnim imenima, a u posljednje vrijeme zbog propagiranja BiH počeli su ga nazivati velikobošnjačkim lobistom.

"To znači da su gospodin Raspudić i gospodin Lučić sluge gospodina Čovića i da žele mene diskreditirati u hrvatskoj javnosti, u Hrvatskoj i u BiH. U tome su imali prilično uspjeha, ali to je dijelom i zbog toga što se u BiH ne shvaća što je najbolji način borbe protiv takvih pojedinaca. Ne možete se suprotstaviti ni Čoviću, ni Raspudiću, ni Večernjem listu, ni Ivici Lučiću zagovarajući, recimo, Željka Komšića", kazao je Banac gostujući u Pressingu na N1.

On smatra da se mora stvoriti jedna nacionalna i bh. alternativa takvim političarima i da će to riješiti problem.

"Ali za to moraju postojati uvjeti u bošnjačkoj javnosti i u bošnjačkoj eliti. Zbog toga inzistiram na važnosti dijaloga. Ne vidim kako možemo napredovati u stalnom međusobnom sumnjičenju."

''Zašto je stvorena slika da svi koji su za BiH bošnjački unitaristi i velikobošnjački lobisti. Tu su svrstani i bosanski franjevci i svi političari iz svijeta koji se zalažu za opstanak BiH. Zašto je na sceni priča o tome da BiH treba doživjeti svoj kraj?,'' pitanje je novinara N1.

"Ima takvih mišljenja, ali mislim da to nisu ispravna mišljenja. Kada vas neko optužuje da ste unitarist, morate odgovoriti da to niste, već da zastupate pluralno bh. društvo. Teško je zamisliti nekoga tko bi bio dosljedan bh. ili bošnjački unitarist. To bi značilo raditi protiv BiH. BiH ne može biti unitarna država, jer je ona sama po sebi pluralna. Ona mora biti pluralna da bi živjela. To je logika i aksiom."

Na pitanje 'Prizivate li bošnjačko hrvatski dijalog nasuprot bošnjačko srpskog kojeg propagira Vučić?', Banac je kazao:

"Na čemu Vučić to inzistira je njegov posao i njegov problem. U to ne mogu ulaziti. Ali mislim da su bh. ljudi dovoljno sofisticirani i da imaju dovoljno dobro pamćenje da znaju što su motivi Vučića. Znam da ima mnogo onih koji svakog dana rade da se dijalog bošnjačko-hrvatski uništi. Dovoljno je čitati bh. i hrvatsko izdanje Večernjeg lista pa da znate o čemu govorim."

Kopirati
Drag cursor here to close