SIP

Bakalar: Nema smetnji za izbore

Bakalar je pojasnio kako su izbori po zakonu u izbornoj godini i da se organiziraju u listopadu, te da se moraju raspisati najkasnije 150 dana prije dana izbora.
Vijesti / Politika | 31. 01. 2022. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Željko Bakalar rekao je Srni da, bez obzira na ishod pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, nema smetnji za organizaciju općih izbora ove godine i da će oni u listopadu biti održani.

"Nema ustavnih i zakonskih smetnji za organizaciju općih izbora i provođenje izbornih rezultata nakon izbora ove godine. Mi nemamo pretjerane potrebe da zauzimamo stav za organizaciju izbora, jer je vrlo jasno i precizno definirana zakonom i izbora mora biti", rekao je Bakalar nakon propalih pregovora o izmjenama Izbornog zakona u Neumu.

150 dana prije dana izbora

Bakalar je pojasnio kako su izbori po zakonu u izbornoj godini i da se organiziraju u listopadu, te da se moraju raspisati najkasnije 150 dana prije dana izbora.

"Po tom aspektu mi ćemo postupati u skladu sa zakonom. Ako dođe do izmjena Izbornog zakona kojim će se ti rokovi i termini preinačiti, onda može biti izmjena. Pošto je očito da nema govora o tome, mi ćemo postupati po Zakonu koji je na snazi", poručio je Bakalar.

Osvrćući se na proračunska sredstva koja su neophodna za održavanje izbora, Bakalar je rekao kako SIP i dalje nema nikakav odgovor od Ministarstva financija u Vijeću ministara.

"Mi smo poslali korigirani operativni i dinamički plan gdje smo tražili iste iznose sredstava uz određenu tehničku korekciju samog zahtjeva i još uvijek čekamo odgovor, odobrenje ili neodobrenje Ministarstva financija da nam se sa programa posebne namjene kroz odluku o privremenom financiranju odobre sredstva i za organizaciju izbor", naglasio je Bakalar.

Rekao je kako će se prilagoditi onome što dobiju u odgovoru.

Bakalar je podsjetio da SIP traži četvrtinu sredstava u odnosu na proračun od 2020. godine.

Lova za izbore

"Za prvi kvartal za organizaciju izbora iznosila bi sredstva od milijun i pedeset četiri i pol tisuće maraka, a ukupno je u 2020. godinu za izbore odobreno 4.227.000 maraka. Kroz tu odluku o privremenom financiranju mi tumačimo da možemo dobiti, ako nam Ministarstvo odobri, četvrtinu tih sredstava", rekao je Bakalar.

Napomenuo je kako su i predstavnici međunarodne zajednice i njihovi pravni timovi istog mišljenja i da su poslali dopis prema predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji i ministru financija Vjekoslavu Bevandi.

"Traže da se odobri naš korigirani dinamički plan. Kako će ministarstvo odgovoriti na taj dopis, još uvijek ne znamo", naglasio je Bakalar.

Na pitanje što će se dogoditi ukoliko ta sredstva ne budu odobrena, Bakalar je odgovorio da se onda mora čekati usvajanje proračuna.

"Vrlo jasno je da se izbori financiraju iz proračuna institucija BiH. Ovo bi bilo samo krpljenje, jer kroz ovu četvrtinu sredstava mi bismo mogli provesti dio aktivnosti u prvom kvartalu, ali bismo mogli nesmetano da sklapamo neke ugovore po pitanju javnih nabavki koristeći ta sredstva. Čekamo odgovor resornog ministarstva pa ćemo vidjeti", kaže Bakalar.

Kopirati
Drag cursor here to close