Gostovanje u Sokocu

Ruski nacionalist Baburin u BiH - što se ''kuha''?

''Mi smo na strani Milorada Dodika i Republike Srpske zato što se visoki evropski funkcioneri bave zlim ciljevima'', poručio je Baburin
Vijesti / Politika | 13. 09. 2023. u 14:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Sokocu će danas gostovati visoko izaslanstvo iz Rusije koju predvodi predsjednik Međunarodne slovenske akademije znanosti, obrazovanja, umjetnosti i kulture Sergej Baburin, koji je, također, i istaknuti nacionalistički političar.

Anti-NATO

Baburin je bivši potpredsjednik Državne dume. Godine 2018. bio je kandidat za predsjednika Rusije, ali je osvojio svega 0,65 posto glasova.

Godine 1997. postao je predsjednik komisije "Anti-NATO" Državne dume Ruske Federacije, što je jasno naglašavalo njegove zapadne stavove u vremenu vladavine Borisa Jeljcina i pokušaja otvaranja Rusije prema Zapadu.

Te antizapadne poglede posebno je bio zainteresiran ''izvoziti'' i na Balkan, naročito kada su u pitanju Srbija i Republika Srpska. Tako je 2022. godine objavio tekst u kojem je pozvao susjednu Srbiju da se pridruži savezu Rusije i Bjelorusije. U istom članku Baburin je pozvao i na borbu protiv Zapada.

''Zapad se sam neće zaustaviti. On može samo biti zaustavljen i odbačen'', poručivao je Baburin.

I pred samu posjetu Bosni i Hercegovini Baburin je poručio da se visoki europski funkcioneri bave zlim ciljevima u odnosu na Republiku Srpsku.

''Mi ovdje nemamo nikakvih sumnji, mi smo na strani Milorada Dodika i Republike Srpske zato što se visoki europski funkcioneri bave zlim ciljevima, oni hoće da uzmu dušu Republici Srpskoj i da je ukinu'', kazao je Baburin.

Baburina je moguće vidjeti u srbijanskim medijima poput Happyja, Dodiku redovno čestita izbornu pobjedu i često govori o srpskom narodu, a sada dolazi i da posjeti Novi Zejtinlik i manastir Sokolicu, piše Dnevni Avaz.

Posjete brdima

U prošlosti se sastajao sa Slobodanom Miloševićem, koji ga je čak zvao za savjet uoči odluke da odbije prijedlog iz Rambujea, nakon čega je uslijedilo NATO bombardiranje.

''Dolazak Baburina je još jedan pokazatelj dubinskih veza koje vlasti u RS na različitim razinama održavaju s ruskim ultranacionalistima koji RS vide kao pogodno tlo za širenje antizapadne propagande i utjecaj Putinovog režima. A sve to treba upaliti crvenu lampicu kod zapadnih država'', piše Dnevni avaz.

Protiv Europe

Baburin je poručio da bi podčinjavanje Europi za Republiku Srpsku značilo samoubojstvo.

''Od Republike Srpske traže da se odrekne nekih svojih tradicionalnih, pravoslavnih vrijednosti. Postati dio Europe kakva jeste, to znači odustati i od tradicionalne porodice i drugih tradicionalnih vrijednosti'' smatra Baburin.

Kopirati
Drag cursor here to close