Kriminal u gradskom prijevozu?

Autobusi Livno Busa blokirali Gradsku upravu i Sud u Livnu

Na ovaj način, kako su naveli, žele ukazati na kriminal po pitanju gradskog prijevoza, te njegove realizacije i plaćanja.
Vijesti / Politika | 21. 02. 2022. u 18:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Blokada Livno busa

Tvrtka Livno Bus u ponedjeljak je svojim autobusima na sat vremena blokirala prometnicu prema zgradi Gradske uprave i Općinskog i Županijskog suda u Livnu.

Na ovaj način, kako su naveli, žele ukazati na kriminal po pitanju gradskog prijevoza, te njegove realizacije i plaćanja.

Od spomenutih institucija zahtijevaju žurnu reakciju i zaustavljanje kriminala, koji, kako tvrde, polazi direktno od institucija koje bi trebale biti temelj normalnog i pravednog društva.

''Želimo ukazati na kriminal koji se po pitanju prijevoza građana događa u Gradu Livnu'', rekao je ranije za Bljesak.info Mario Pavlinović vlasnik Turističke agencije Li-Bus.

Pavlinović više od dvije godine vodi pravnu bitku zbog ''kriminala, protektorata i pogodovanja Grada Livna jednoj privatnoj prijevozničkoj tvrtki, Ćićko Commercu iz Tomislavgrada koja od 2017. godine nelegalno vrši prijevoz učenika i građana na području Livna''.

Monopol nad prijevozom

Ističe, Grad je odlukama o produžavanju linije bez javnih poziva, monopol nad gradskom prijevozom u Livnu dao ovom prijevozniku.

Grad Livno vrši gradski prijevoz na način da su gradske linije povezane sa školskim linijama. On prijevozniku godišnje plaća 450 000 KM za prijevoz učenika, a pored toga prijevoznik uzima i druge putnike te njima uredno naplaćuje karte. To je regulirano Odlukama općinskog pravilnika koje je usvojilo Gradsko vijeće te županijskim Zakonom o školstvu.

Iako je Grad Livno dužan svake četiri godine uraditi usklađivanje linija gradskog prijevoza, ono, ističe Pavlinović, nije učinjeno od 2017. godine kada je za razdoblje od 2013. do 2017. godine prihvaćen prijedlog redova vožnje Ćićko Commerca.

Grad Livno će, napominje, tek rješenjem u siječnju 2021., nakon što se u utrku za prijevoz uključio i Li-Bus, ustanoviti da gradske linije nisu regularane te ih proglasiti nevažećim. Iako će ih Grad proglasiti nevažećim, ističe Pavlinović, istim rješenjem opet će ih staviti na pravnu snagu, a prijevoz će do danas obavljati Ćićko Commerc.

Ističe, paradoks je i veći, jer ovaj prijevoznik ni na jednom od dva javna poziva Grada Livna za usklađivanje gradskih linija, a koja su održana 2020. i 2021. godine, nije imao potpunu i zadovoljavajuću dokumentaciju. Uvjete Grada oba puta ispunjavao je jedino Li-Bus. Nepotpuna dokumentacija i odbijenica

''Povjerenstvo Grada Livna prilikom prvog otvaranja ponuda 2020. godine nije vodilo zapisnik niti audio snimku. A kada je ustanovljeno da Ćićko Commerce nema potpunu dokumentaciju konstatacijom 'svakome se to moglo dogoditi' Povjerenstvo je istom dalo rok od osam dana da donese ostatak dokumentacije. Na kraju je Grad poništio ovu proceduru i donio Odluku kojom se produžava prijevoz prijevozniku koji ga je ranije obavljao, a to je Ćićko Commerce. Tek na drugom otvaranju ponuda 2021. godine kada dolazim s odvjetnicima, radi se zapisnik, a ponuda Ćićko Commerca odbija zbog nepotpune i nevaljale dokumentacije'', objasnio je ranije za Bljesak.info Pavlinović.

No, prema riječima Pavlinovića, tu igra tek počinje i kupovanje vremena koje će ići na ruku samo ovom prijevozniku. Prema njegovim riječima, cijelo vrijeme planira se sudski spor koji bi Li-Busu onemogućio da preuzme vožnju gradskih linija čije uvjete jedini ispunjava.  

Naime, nakon što je 2021. godine zbog nepotpune i nevaljale dokumentacije odbijen, Ćićko Commerce ulaže žalbu na tu odluku, smatra se zakinutim. Žalbu gradsko povjerenstvo odbija i šalje na drugostupanjski postupak Federalnom ministarstvu prometa i veza koje pak, nakon nekoliko mjeseci istu odbija i donosi rješenje kojima Čičkovu dokumentaciju proglašava nepotpunom i nevažećom. U isto vrijeme Grad Livno Li-Busu, koji ispunjava uvjete za svih deset gradskih linija, nudi samo pet, na što pak Pavlinović ulaže žalbu. 

''I tada dolazi ono što su planirali, a to je sudski spor. Ćićko Commerce na Županijskom sudu pokreće spor koji vodi sutkinja Ana Krstanović iz Tomislavgrada. Ona donosi lakrdiju od rješenja kojim odlaže rješenje povjerenstva Grada Livna i Federalnog ministarstva prometa. Odnosno, sutkinja zabranjuje nastavak postupka registracije vožnje za Li bus dok Sud ne riješeni optužbu uz obrazloženje da je to od javnog interesa i da nema štete po trećoj strani. Kako nema štete po trećoj strani? Mi kao ne trebamo raditi, nismo uložili u ljude, autobuse'', ogorčeno govori Pavlinović.

Kako ističe, ovom odlukom sutkinje Krstanović dan je monopol nad gradskim prijevozom isključivo Ćićko Commercu.

Tko laže, a tko istinu govori?

Ivan Kovačević, vlasnik Ćićko Commerca sve negira i tvrdi vozi po Zakonu. Ističe kako Pavlinović njega optužuje za kriminal i pogodovanja bez ikakvih argumenata i razloga te da gradska vlast želi njega izbaciti iz Livna jer je on iz Tomislavgrada.

''On je jedan lažov, nitko i ništa. Ako je nešto nelegalno neka mene zatvore ili onog tko je meni što dao nelegalno. Gospodin ne zna pravila, ni zakone i kaže da ja ne znam pravila i da sam korumptirao gradsku vlast u Livnu koja radi za njega. Ja sam ovdje jedini legalni prijevoznik'', kazao je za Bljesak.info Kovačević.

Ističe, iza njega stoji Zakon i vjeruje institucijama, čeka konačno rješenje Županijskog suda u Livnu.

''Sud će donijeti odluku jesam li ja upravu ili on'', ističe Kovačević.

Odluku Suda trenutno čeka i Grad Livno. Gradonačelnik Darko Čondrić ističe ne pogoduje se nikome. Javni poziv raspisao je nakon dolaska na ovu poziciju, početkom 2021. godine s ciljem rješavanj tog problema.

''Ja kao novi gradonačelnik, kada sam vidio da možemo raspisati poziv za usklađivanje linija gradskog prijevoza, da možemo dati šansu svima, to smo i učinili u siječnju 2021. Raspisali smo poziv bez namjere da se ikome pogoduje. Ne ostavljam prostora pogodovanju nikome, a to isto tražim i od svih službi u Gradu'', kazao je za Bljesak.info Čondrić.

Ističe, Gradu su trenutno ruke vezane.

''Postupak je došao u jednu završnu fazu, kad smo trebali registrirati redove vožnje Li-Busa. Međutim nakon što je Ćićko Commerce išao dalje s postupkom, dobili smo rješenje Suda da zaustavimo postupak usklađivanja do presude Županijskog suda i to je sadašnja situacija. Čekamo duljenje korake Suda nadam se da će ono imati razumijevanja te ovaj postupak rješavati po ubrzanom postupku'', kazao je.

Povjerenstvo Grada Livna zbog odluke sutkinje Županijskog suda ne može završiti proceduru usklađivanja gradskih linija na području grada, koje jedino zadovoljava Li-Bus. Dok Sud ne riješi spor gradski prijevoz u Livnu, prema ranijim odlukama Grada Livna, obavljat će Ćićko Commerce, a Li-Bus pravdu tražiti daljnjim pravnim koracima.

Kopirati
Drag cursor here to close