Rama

AUDIO | Na Šćitu održan sastanak ministara pravde

Kao ključni problem u reformskim procesima detektirano je nepostojanje nove vlasti na državnoj i razini Federacije Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 14. 06. 2019. u 16:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša u petak je u rodnoj Rami bio domaćin entitetskim ministrima pravde i resornom ministru iz Distrikta Brčko.

Na dnevnom redu radnog sastanka četiri bosanskohercegovačka ministra pravosuđa, održanom u Kući mira na Šćitu bili su: Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, budući Zakon o Sudu BiH, odnosno o sudovima Bosne i Hercegovine, Strategija za procesuiranje ratnih zločina te druge ministarske aktivnosti, piše Rama-Prozor.info.

Kao ključni problem u reformskim procesima detektirano je nepostojanje nove vlasti na državnoj i razini Federacije Bosne i Hercegovine. Ministar pravde BiH Josip Grubeša najavio je dodatno jačanje radnih skupina u cilju ubrzanja reformi koje bi rezultirale europskim zakonima koji bi uvažavali tradiciju domaćeg pravnog sustava.

''Mislim da je neophodno da se problemi u pravosuđu maknu s ulica i vrate u službene institucije'', rekao je Grubeša.

Prema njegovim riječima, bh. javnost je svjedok da se u posljednje vrijeme u pravosuđu događaju brojni problemi, ali da će radne grupe sačinjene od eksperata u najskorije vrijeme napraviti pravu stvar u pravosuđu. A tu, kako kaže, prvenstveno misli na zakon o VSTV-u, zatim na zakon o sudovima, te daljnjim koracima kada je riječ o strategiji za procesuiranje ratnih zločina.

Kako je rečeno, sastanak je inicirao ministar pravde RS Anton Kasipović, koji je kazao da se u pojedinim reformskim dijelovima izgubio tempo, piše Rama-Prozor.info.

''Mislim da smo izgubili tempo, posebno kada je riječ o strategiji za procesuiranje ratnih zločina'', kazao je Kasipović.

Kopirati
Drag cursor here to close