Zaokruživanje

Anketa među Hrvatima: Pobijedit će Čović, braniteljima je dobro, kultura u opasnosti

Istraživanje je pokazalo kako su obrazovanje i kultura ''prepoznati kao važan problem Hrvata u budućnosti''.
Vijesti / Politika | 09. 07. 2018. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najviše glasova na izborima odnio bi HDZ BiH, gospodarski problemi i demografska problematika su u vrhu prioriteta birača, a Dragan Čović bio bi izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, pokazala je anketa Centra za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta (CPIFF) Sveučilišta u Mostaru.

Naime, Centar za je od 25. lipnja do 1. srpnja proveo istraživanje javnog mišljenja na uzorku od 1.500 ispitanika hrvatske nacionalnosti starijih od 18 godina.

Na pitanje što birači smatraju ''najvažnijim problemom danas u BiH i osobno za njih'', birači su istaknuli gospodarske probleme i s njima povezanu nezaposlenost, razvoj poduzetništva, rast investicija, prometnu infrastrukturu, energetski razvoj i dr. 

Na drugom mjestu zabrinutosti birača je demografska problematika, iseljavanje i obitelj. Također su naglasili zabrinutost za mlade. Većina birača smatra da su od svih socijalnih skupina najbolje riješena prava branitelja.

''S obzirom na političko okruženje, ispitanici su pokazali osjetljivost za pravno stanje u BiH. Istaknuli su važnost inzistiranja na preustroju BiH, ustavnoj i izbornoj reformi i sigurnosnoj politici. Mnogi birači jako su naglašavali sigurnosne prijetnje Bosni i Hercegovini'', navodi se iz Centra.

Dodaje se kako su obrazovanje i kultura ''prepoznati kao važan problem Hrvata u budućnosti''.

''Zdravstvo i problemi sa zdravstvom također su prepoznati kao problem na kojem se u budućnosti mora više raditi i više ulagati. Birači žele i socijalnu sigurnost posebno sigurnost najugroženijih i sigurnost umirovljenika. Hrvati žele da se ubrza put u Europsku uniju i NATO'', navodi se u istraživanju, koje se bavilo i stranačkim i osobnim preferencijama kandidata.

 

''Da se danas održavaju izbori u BiH kojoj političkoj stranci bi dali svoj glas?'', bilo je jedno od pitanja ispitanicima na koje je većina podršku dala HDZ-u BiH, potom HDZ-u 1990 te HRS-u.

Da se danas održavaju izbori u BiH, ''premoćno bi za hrvatskog člana Predsjedništva pobijedio Dragan Čović kandidat HDZ BiH'', navodi se i dodaje kako je u trenutku istraživanja Čović imao povjerenje 65 posto birača hrvatske nacionalnosti.

Na drugom mjestu je kandidatkinja HDZ 1990 Diana Zelenika s 9 posto naklonjenosti birača. Na trećem mjestu je Željko Komšić s 1,5%, Jerko Ivanković Lijanović sa 0,3%, te Boriša Falatar s 0,2% povjerenja hrvatskih birača.

Na pitanje ''namjeravate li izići na opće izbore 7. listopada ove godine'' 54,7 posto ispitanika je odgovorilo da žele izići, 21 posto da neće izići i njih 24,3 posto ''ne zna'' hoće li izići na izbore u listopadu.

Istraživanje je provedeno na teritoriju Federacije BiH na području šest županija (Hercegovačko-neretvanska, Srednjobosanska, Zapadnohercegovačka, Herceg-Bosanska, Zeničko-dobojska i Posavska) putem telefonskog ispitivanja. Sudjelovanje u istraživanjima odbilo je 15% pozvanih ispitanika. U strukturi ispitanika 54 posto bilo je muškaraca i 46 posto žena. Od ukupnog broja 3 posto ispitanika se nije izjasnilo kojoj nacionalnosti pripadaju.

Kopirati
Drag cursor here to close