BiHUnited

Amra Šabić-El-Rayess pokreće platformu za umrežavanje bh. dijaspore

Amra Šabić-El-Rayess, ugledna profesorica s prestižnog Columbia Univerziteta u New Yorku, sa drugim istaknutim članovima bh. dijaspore, pokreće platformu BiHUnited
Vijesti / Politika | 03. 03. 2022. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amra Šabić-El-Rayess, ugledna profesorica s prestižnog Columbia Univerziteta u New Yorku, sa drugim istaknutim članovima bh. dijaspore, pokreće platformu BiHUnited čiji cilj je okupljati organizacije i pojedince koji se zalažu za animaciju i harmonizaciju aktivnosti za građansku, multietničku, suverenu, neovisnu, funkcionalnu, modernu, mirnu, pravnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi građani i građanke imati jednaka prava.

BiHUnited je neovisna, neprofitna platforma i nije povezana s političkim strankama niti podržava političke kandidate.

''Bh. dijaspora je u proteklom periodu stasala u ozbiljnu i kompetentnu intelektualnu snagu koja može i želi konkretno pomoći ekonomskom, akademskom, kulturnom i društvenom razvoju BiH, a posljednja događanja i napadi na Bosnu i Hercegovinu i na individualna prava svakog njenog građanina i građanke su probudili kako bh. dijasporu tako i prijatelje Bosne i Hercegovine koji su se sada ozbiljno angažirali na očuvanju mira ne samo u BiH i na Balkanu nego i šire'', istaknula je predsjednica BiHUniteda, dr. Amra Šabić-El-Rayess.

Kako je istaknula, BiHUnited ne zamjenjuje rad drugih organizacija bh. dijaspore koje marljivo rade širom svijeta, već ima namjeru dodatno ih povezati i potaknuti jaču suradnju među njima i time pretočiti sve individualne napore u jednu kolektivnu, globalnu i pozitivnu silu. BiHUnited se isključivo bavi jačanjem kolektivne svijesti i edukacijom članova dijaspore kao i drugih zajednica da bi se očuvao mir i izgradila prosperitetna Bosna i Hercegovina.

''BiHUnited će raditi na promociji bosanskohercegovačke multikulturalnosti, na tom velikom bogatstvu koje proizlazi iz svih naših različitosti te se zalagati za prosperitetnu, nedjeljivu i građansku Bosnu i Hercegovinu bez diskriminacije i etničke mržnje. Jedan od ciljeva organizacije je i edukacija i promocija kulture sjećanja te suprotstavljanje pokušajima negiranja ili umanjenja razmjera zločina i kvalifikacije genocida'', navedeno je iz BiHUnited.

Svi članovi bh. dijaspore koji žele dati svoj doprinos razvoju jače i bolje Bosne i Hercegovine mogu se priključiti ovoj platformi na službenoj stranici BiHUnited https://bihunited.org.

Kopirati
Drag cursor here to close