Večernje novosti tvrde:

Amerika Dodiku sprema zatvor?

List navodi da ona ''već danima sjedi u tužiteljskim uredima u Sarajevu i insistira na tome da što prije, na bilo koji način, bude pripremljena optužnica…''
Vijesti / Politika | 19. 10. 2018. u 09:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici Veleposlanstva SAD u Sarajevu vrše pritisak na Tužiteljstvo BiH da protiv novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika podigne optužnicu kako bi ga spriječili da preuzme ovu funkciju, pišu Večernje novosti.

Prema informacijama do kojih je došao ovaj list, za izravan utjecaj na Tužiteljstvo BiH zadužena je Courtney Kline, voditeljica Ureda za vladavinu prava u Veleposlanstvu SAD u BiH.

List navodi da ona ''već danima sjedi u tužiteljskim uredima u Sarajevu i insistira na tome da što prije, na bilo koji način, bude pripremljena optužnica protiv Dodika koja bi omogućila da bude priveden i da mu bude određen pritvor'', prenijela je Srna.

Iza svega, kako navode izvori Večernjih novosti, stoji veleposlanica Maureen Cormack, čiji mandat su obilježili oštri sukobi s Dodikom.

Novosti tvrde i da se ona ''neprikriveno miješala u unutarnja pitanja i politiku BiH++.

List navodi da je izbor Dodika za srpskog člana Predsjedništva BiH uznemirio predstavnike zapadnih zemalja zbog njegovih bliskih veza s Moskvom, ali i zbog insistiranja na samostalnijoj Republici Srpskoj i izjavama o njenoj mogućoj nezavisnosti.

U tekstu se podsjeća da se, uoči Općih izbora u BiH, uvelike govorilo o miješanju u izbore pojedinih stranih zemalja, prije svega Velike Britanije, s ciljem slabljenja Dodikove pozicije, te da se uključila čak i britanska obavještajna služba koja je aktivno radila na tom zadatku.

Dodik je, prije izbora, izjavio da baza Butmir"kod Sarajeva, gdje je stacionirano 2.000 pripadnika europskih sigurnosnih snaga, predstavlja prihvatilište za crne operacije. Predsjednik RS-a i budući član Predsjedništva BiH tvrdi da je namjera Zapada da od BiH stvori centraliziranu zemlju i da mu u tome smeta jaka Republika Srpska. On je izjavio i da 40 britanskih vojnika koji su ljetos došli u BiH zapravo čine kamuflirani obavještajci.

 

Kopirati
Drag cursor here to close