Yee na srpskom

Američka poruka Srbiji: Ne može se na dvije stolice

Kad je riječ o situaciji na Balkanu, Yee je naveo kako je regija od rata prešla veliki put, da usporedbe nema, ali da se po pitanju stabilnosti i sigurnosti ništa ne može uzimati zdravo za gotov
Vijesti / Politika | 24. 10. 2017. u 10:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne može se sjediti na dvije stolice istovremeno, poručio je u Beogradu na srpskom jeziku visoki dužnosnik američkog State Departmenta Hoyt Brian Yee, objašnjavajući da zemlja, kao što je na primjer Srbija, koja želi postati članica EU mora poslati vrlo jasnu poruku, a ne da balansira između dvije strane, prenio je Tanjug.

''Važno je da zemlja načini strateški izbor, da to bude dio službene politike, kao što je to uradila Hrvatska kad je članstvo u EU stavila iznad svega ili Crna Gora po pitanju NATO-a. Važne su vrijednosti, da djela budu jača od riječi, da se pošalje jasna poruka”, rekao je Yee.

Naveo je kako je bitno i kako Srbija demonstrira opredijeljenost za europske vrijednosti, jer je zemlja koju međunarodna zajednica pomno prati.

''Poruke balansiranja nisu jasne poruke. Bitno je da država ne balansira između dvije strane'', smatra dužnosnik američkog State Departmenta.

Kad je riječ o situaciji na Balkanu, naveo je kako je regija od rata prešla veliki put, da usporedbe nema, ali da se po pitanju stabilnosti i sigurnosti ništa ne može uzimati zdravo za gotovo.

''Sveukupan trend je pozitivan, ali rizik od izbijanja sukoba i dalje postoji'', rekao je i dodao kako se ruska vizija Balkana razlikuje se od europske.

''Na osnovu postupaka Rusije u regiji čini se da ona želi da Balkan ostane slab i podijeljen, a ne snažan i bolje integriran u EU'', rekao je.

Hoyt Yee kaže kako je Aleksandar Vučić, i kao predsjednik i premijer, jasno rekao što je cilj Srbije, ali i da želi dobre odnose s Rusijom.

''Nije baš očigledno kako će se to izbalansirati'', rekao je navodeći da je stav SAD da gdje god je moguće bude kooperativne, a gdje to nije moguće, branit će svoje interese i interese partnera.

Smatra da projekt EU neće biti kompletan bez Zapadnog Balkana.

 

Kopirati
Drag cursor here to close