Nema promjena

Ambasada SAD-a: Zatvaranje OHR ne temelji se na vremenskim rokovima

Ambasada Sjedinjenih američkih država u BiH odsjećaju da se zatvaranje OHR ne temelji se na vremenskim rokovima, nego na ispunjenju definiranih kriterija koji su komplementarni podršci funkcionalnosti i stabilnosti.
Vijesti / Politika | 21. 07. 2021. u 17:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Ambasade Sjedinjenih američkih država u Bosni i Hercegovini potvrdili su da znaju za nacrt rezolucije Republike Kine i Ruske Federacije a koja se tiče ukidanja Ureda visokog predstavnika u BiH, za koju će tražiti podršku u Vijeću sigurnosti UN-a.

"Sjedinjene Države čestitaju Christianu Schmidtu na imenovanju za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Radujemo se nastavku partnerstva s Uredom visokog predstavnika u podršci provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma i okončanju međunarodne supervizije ispunjenjem kriterija 5+2", kazali su Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Podsjećaju da se zatvaranje OHR ne temelji se na vremenskim rokovima, nego na ispunjenju definiranih kriterija koji su komplementarni podršci funkcionalnosti i stabilnosti također neophodnim za EU perspektivu Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

"Sjedinjene Države uvijek su podržavale i nastavit će podržavati ključnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i podršci provedbi civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma. Daytonski mirovni sporazum potvrdio je suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, nezavisne države koja se sastoji od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalih, koja garantira ljudska prava i štiti sve svoje građane u skladu s vladavinom zakona", ističu iz Ambasade.

Prethodno, iz Ruske ambasade u BiH potvrdili su da nacrt rezolucije postoji.

Nacrt rezolucije koji je Rusija predala Vijeću sigurnosti prošlog tjedna, koji je podržala i Kina, "pozdravlja i pristaje" na proglašenje njemačkog političara Christiana Schmidta nasljednikom trenutnog visokog predstavnika iz Austrije, Valentina Inzka.

Međutim, u ovom nacrtu koji je pribavio AFP, dalje stoji da on "podržava imenovanje visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (…) do 31. srpnja 2022. zatvaranjem Ureda visokog predstavnika".

Kopirati
Drag cursor here to close