Ništa od podjela

Ambasada SAD-a: Političarima je bolje da se bave ekonomskim reformama

Navode kako su bilo kakvi napori koji prijete ili imaju za cilj raspad BiH neprihvatljivi i nekompatibilni s Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH
Vijesti / Politika | 12. 05. 2021. u 19:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nazadne rasprave koje vraćaju u Bosnu i Hercegovinu u devedese godine neće donijeti obećavajuću budućnost građanima BiH, navodi se u komentaru Ambasade SAD o zaključcima koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, a koji se između ostalog odnose na rad Visokog predstavnika u BiH.

"Ono što bi napravilo pozitivnu razliku za konstitutivne narode BiH i sve građane je fokus na osnovne ekonomske reforme, promjene koje bi izbore učinile manje diskriminirajućima i transparentnijima, kao i konkretni koraci ka poboljšanju integriteta sudstva i borba protiv endemske korupcije koja ovu zemlju vraća unazad", navodi se u priopćenju ambasade.

Bilo kakvi napori koji prijete ili imaju za cilj raspad BiH su neprihvatljivi i nekompatibilni s Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, "a nijedno od njih ne daje pravo entitetima da se odvoje", istaknuto je u priopćenju.

"Djela ili prijetnje povezane s raspadom BiH su anti-daytonski i imaju potencijalne posljedice", poručeno je iz Ambasade SAD.

"Sjedinjene Države i dalje su čvrsto opredijeljene za Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku, multietničku, suverenu, i neovisnu zemlju s neupitnim teritorijalnim integritetom i budućnosti koja je najbolje zagrantirana kao dio euroatlantske zajednice", dodaje se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close