Rezolucija

Ahmetović odbacuje optužbe: Glasovalo je 80 posto Bundestaga

Kazao je i kako je sigurnost BiH iznimno važna te da je stoga i sazrela odluka u Berlinu da se nakon 10 godina ponovo pošalju njemački vojnici u BiH.
Vijesti / Politika | 12. 07. 2022. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvjestitelj njemačkih socijaldemokrata za zapadni Balkan Adis Ahmetović odbacio je u utorak u Sarajevu kritike koje su na njegov račun stigle zbog snažnog lobiranja za usvajanje posebne rezolucije Bundestaga o BiH kojom je osuđeno ponašanje dijela političara poput Dragana Čovića i Milorada Dodika, prenijela je Hina.

Odluka velike većine

Istaknuo je kako je rezolucija odluka velike većine zastupnika koju je poduprla i grupacija kršćanskih demokrata, sestrinske stranke HDZ-a u Hrvatskoj i BiH, dodajući kako bi ga zapravo začudilo da od desničara nije stigla kritika tog dokumenta jer je riječ o istim snagama koje blokiraju europski put BiH.

Pročitajte još

"Za rezoluciju su glasali ne samo vladajući, nego i najveća oporbena parlamentarna grupacija CDU/CSU. To pokazuje da je 80 posto njemačkog parlamenta za ovu rezoluciju", kazao je Ahmetović novinarima nakon susreta s ministrom obrane BiH Sifetom Podžićem.

Podsjetio je kako su protiv bili samo u krajnje desnoj Alternativi za Njemačku (AfD) te u stranci Ljevica, a sada je dat poticaj njemačkoj vladi da odlučno provodi politiku jačeg angažiranja u BiH.

Hina navodi kako su u HDZ-u BiH žestoko kritizirali Ahmetovića proglasivši ga zagovornikom radikalnog bošnjačkog unitarizma posebice zbog njegova osporavanja koncepta konstitutivnih naroda i zalaganja za građansku državu no primjedbi na tekst rezolucije bilo je i u redovima samog SPD-a.

Tko ometa put?

Zastupnik te stranke u Bundestagu Josip Juratović bio je na stajalištu kako je uz Dodika i Čovića i čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odgovoran za blokade. Ahmetović sada na to kaže kako je stajalište EU jasno te da su glavnim krivcima za izostanak kandidatskog statusa označeni HDZ BiH i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

"Jasno je da Njemačka i EU stoje iza BiH i podržavaju je na putu ka EU, ali postoji 14 prioriteta na kojima se mora raditi", kazao je Ahmetović dodajući kako je jasna ocjena iz EU da put BiH ka kandidatskom statusu ometaju HDZ BiH i SNSD blokirajući u parlamentu BiH donošenje zakona na kojima se inzistira u Bruxellesu.

Kazao je i kako je sigurnost BiH iznimno važna te da je stoga i sazrela odluka u Berlinu da se nakon 10 godina ponovo pošalju njemački vojnici u BiH.

Pojasnio je kako u slučaju ruskog veta u Vijeću sigurnosti UN na produženje mandata EUFOR-a odnosno misije Althea koji istječe u studenom postoji mogućnost da se NATO na poziv Predsjedništva BiH ponovo uključi u očuvanje mira jer za to ima mandat temeljem odredbi Daytonskog sporazuma.

Kopirati
Drag cursor here to close