Nakon trosatne rasprave

Usvojen Proračun HNŽ-a u iznosu od oko 211 milijuna maraka

Zastupnici su također usvojili i Zakon o izvršenju Proračuna HNŽ-a za 2018. godinu.
Vijesti / Politika | 28. 12. 2017. u 17:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojili su u četvrtak županijski Proračun za 2018. godinu u iznosu od 210.964.632 maraka što predstavlja povećanje za više od 14 milijuna maraka u odnosu na plan za 2017. godinu.

Zastupnici su također usvojili i Zakon o izvršenju Proračuna HNŽ-a za 2018. godinu.

Na Prijedlog proračuna za 2018. godinu, zastupnici su u trosatnoj raspravi uložili ukupno 11 amandmana (6 amandmana HDZ 1990, a 5 SDP), no niti jedan od njih nije prihvaćen, zbog kako je istaknuto, tehničke neispravnosti.

Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg kazao je kako se većina amandmana odnosila na ono što će se realizirati kroz rebalans proračuna, ili iz pričuve, ili drugih aktivnosti županijske Vlade i njezinih institucija.  

Zastupnik Ilija Cvitanović (HDZ 1990) uputio je primjedbu kako nigdje nije naznačen iznos sredstva namijenjenih medijima, kao i koji to mediji dobivaju novac.

Tijekom rasprave zastupnik Zijad Mušić (SDA) iznio je nezadovoljstvo zbog nedonošenja registra branitelja jer je, kako je podsjetio, jedan od zaključaka županijske Skupštine bio da se on donese u ovoj godini.

S druge, pak, strane, zastupnici Aner Žuljević (SDP) i Ilija Cvitanović (HDZ 1990) izrazili su nezadovoljstvo zbog načina sazivanja Skupštine, istaknuvši kako nije bilo dovoljno vremena da se prouče važni financijski dokumenti, na što je županijski premijer kazao kako se ne može složiti s činjenicom da su važni financijski dokumenti donijeti "na trk".

''Prije više od mjesec dana usvojili smo Nacrt proračuna, koji je bio podloga za izradu Prijedloga za 2018. godinu'', istaknuo je Herceg te dodao kako je županijski Proračun za 2018. godinu veći za 14 milijuna maraka u odnosu na proračun za tekuću godinu.

Ocijenio je kako je jedna četvrtina proračuna predviđena za tekuće transfere, odnosno za različite projekte i programe koji dolaze iz segmenta demografske politike kroz Zakon o zaštiti obitelji s djecom, zatim za programe i projekte iz socijalne politike te za projekte i programe iz segmenta realnog gospodarstva.

Predsjednik županijske Vlade utvrdio je kako je i rebalans Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a veći za 10 milijuna maraka u odnosu na plan za ovu godine te da će se ta sredstva usmjeriti za materijalne potrebe zdravstvenih ustanova.

Upitan kada će započeti pregovori sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije HNŽ-a, Herceg je kazao početkom slijedeće godine.

Skupština HNŽ-a dala je danas suglasnost na Financijski plan Službe za zapošljavanje HNŽ-a za 2018. godinu u iznosu od 14.134.794 maraka te na Financijski plan Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a za 2018. godinu u iznosu od 4.150.000 maraka.

Također dana je suglasnost na Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za 2017. godinu koji je uvećan za 9.642.000 maraka te suglasnost na Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2018. godinu u iznosu od 130.903.000 maraka.

Osim toga, Skupština je dala suglasnost i na Odluke o izvršenju financijskih planova izvanproračunskih fondova HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close