Intervju

Veleposlanik Kumar Tuhin: Indija i BiH nastavljaju uspješno surađivati i učiti jedna od druge

Prostora i potencijala za ekonomsku i gospodarsku suradnju itekako ima, tvrdi Kumar, te će za vrijeme svoga mandata ustrajati u poboljšanju odnosa između Indije i BiH u svim segmentima.
Vijesti / Politika | 21. 06. 2019. u 13:20 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi veleposlanik Republike Indije za Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu Kumar Tuhin, tijekom nedavne posjete Mostaru, govorio je o suradnji između te velike zemlje i BiH. Prostora i potencijala za ekonomsku i gospodarsku suradnju itekako ima, tvrdi Kumar, te će za vrijeme svoga mandata ustrajati u poboljšanju odnosa između Indije i BiH u svim segmentima.

Vaša ekselencijo ambasadore Kumar, koliko dugo već boravite kao ambasador Indije u Bosni i Hercegovini i koje su Vaše zadaće ovdje?

Moram priznati da sam još uvijek nov ovdje, stigao sam prije nekoliko mjeseci i radujem se svemu onome što me kao ambasadora očekuje ovdje u BiH. Kroz sastanke i razgovore s ljudima, uvidio sam da smo ovdje već napravili određeni posao u području ekonomije, kulture, razmjene kontakata i edukacije, ali isto tako smatram da moramo napraviti još puno posla. Nadam se da ću uspjeti raditi na tome tijekom ovoga posjeta a posebno kada dođem na duži boravak ovdje. Želim se sastati s partnerima, prijateljima i državnim službenicima, te istražiti nove vidove suradnje između Indije i BiH.

Koliko ste bili upoznati s prilikama i situacijom u našoj zemlji prije nego ste postali ambasador u BiH , i je li Vas ono što ste zatekli imalo iznenadilo, pozitivno ili negativno?

Prije nego sam postao ambasador, znao sam puno toga o suradnji Indije i bivše Jugoslavije i u tom kontekstu poznavao sam povijest i suradnju između Indije i bivše Jugoslavije. Ali u diplomaciji i u ovom poslu, toliko ste posvećeni trenutnim zadacima i pozicijama, tako da nije moguće znati toliko detalja o svakoj zemlji. Bit ću iskren s Vama, moje znanje o ovoj zemlji, koja je predivna zemlja, još uvijek nije toliko duboko, ali vjerujem da ću kroz rad s partnerima i prijateljima naučiti puno više toga o BiH. Vrlo sam zahvalan Vama i drugim prijateljima, koji će me predstaviti ovoj zemlji.

Nakon što ovdje provedete određeno vrijeme i upoznate našu zemlju bolje, a vjerujem kako i sada imate neka saznanja, koji su to najveći potencijali za suradnju između BiH i Indije?

Mislim da u 2-3 područja trebamo raditi konstantno, jer su na neki način i povezana. Kao što sam već spomenuo, što se tiče ekonomije, mi već imamo nekoliko firmi iz Indije koje rade ovdje, ali taj broj je još uvijek vrlo mali. Također, mislim da je turizam grana u kojoj možemo ostvariti vrlo dobru suradnju, jer sam putovao kroz Bosnu I Hercegovinu i vidio sam kako je ova zemlja blagoslavljena s puno lijepih mjesta i krajolika, ali u Indiji znanje o BiH je još uvijek malo. Veliki broj Indijaca dolazi posjetiti Središnju Europu, i samo da dio njih dođe posjetiti BiH to će voditi do boljeg međusobnog upoznavanja, što opet vodi do bolje ekonomske suradnje. Možda jedan od razloga zašto se neke tvrtke premišljaju i još uvijek se nisu odlučile uložiti ovdje, je taj što još uvijek ne znaju dovoljno o BiH. Volio bih raditi na ekonomskoj suradnji, obrazovanju, kontaktima između ljudi, posjetima između zemalja, i vidjeti kako se stvari razvijaju.

Foto: Bljesak.info / Novi veleposlanik Republike Indije za Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu Kumar Tuhin

Kada govorimo o obrazovanju, postoje li već neke suradnje u tom dijelu između BiH i Indije, rade li se razmjene učenika ili studenata?

Postoje. Imamo 2 vida suradnje u području obrazovanja. Jedan se zove "Indian Technical and Economic Cooperation". U ovoj shemi mi nudimo nekoliko mjesta za izgradnju kapaciteta stručnjaka kroz niz jedinstvenih tečajeva obuke. I jako mi je drago što se u posljednih nekoliko godina broj mjesta povećava, prošle godine poslali smo 8 polaznika ITEC-a iz BiH i Indiju. Drugi je "Indian Council for Cultural Relations" koji osigurava 1 - 2 stipendije za studente. Nadam se da će se suradnja nastaviti razvijati i da ćemo osigurati veći broj stipendija kroz ove programe.

Vratit ćemo se ponovno turizmu. Što BiH, mala zemlja u usporedbi s Indijom, može naučiti od Vas?

I mi u Indiji smo nekoliko posljednjih godina proveli u učenju, jer smo shavtili da unatoč činjenici kako je Indija kolijevka civilizacije, ima toliko predivnih mjesta, povijesnih znamenitisti, ali i dalje broj turista koji dolaze u Indiju nije dovoljno proporcionalan vrijednostima koje se tamo nalaze. Stoga smo pogledali kako to rade druge zemlje i saznali smo za neke vrlo popularne promocijske vještine. Jedna od njih je "Incredible India" kampanja, i u ovoj kampanji mi smo popularizirali Indiju kao brend, odabrali popularna mjesta, kreirali smo i linije za pomoć turistima, jer turisti kad dođu u Indiju ili bilo koju zemlju, oni žele "hazel free" putovanja, stoga smo kreirali linije za pomoć turistima na više svjetskih jezika. Također imamo "tourist friendly police" u velikim gradovima. Sve ovo je pridonijelo povećanju turista u Indiji i Indija je sada popularna turistička destinacija. U skorije vrijeme mislim da će se povećati i broj turista koji putuju Indijom, jer mi ne radimo samo na povećanju vanjskog turizma, nego i onoga unutrašnjeg jer Indija je velika zemlja.

Foto: Bljesak.info / Novi veleposlanik Republike Indije za Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu Kumar Tuhin

Za kraj razgovora, da Vas pitamo jeste li se priviknuli na našu klimu, koje su to glavne razlike što se tiče klime između BiH i Indije?

Mislim da je klima u Mostaru odlična. Ako me pitate za trenutačno stanje u Indiji, mi prolazimo kroz jako vruće razdoblje, možda zbog toga što se klima izmjenila ili nekih drugih čimbenika, ali sada su temperature jako visoke u Sjevernoj Indiji. Ali Indija je velika zemlja, i tu imamo i velike varijacije između vremenskih prilika u Sjevernoj i Južnoj Indiji, ili Zapadnoj i Istočnoj Indiji, a imamo i Himalaje. Ponekad, kad je u New Delhiju 40 stupnjeva, još uvijek ima snijega u Himalajskoj regiji. Stoga, kada god odlučite posjetiti Indiju, možete pronaći područja u kojima je ili hladno, ili vruće ili je sezona kiša. BiH je manja, pa nema tolikih razlika, ali mislim da ste blagoslovljeni sa veoma ugodnom klimom.

Jeste li već imali priliku kušati neki od naših tradicionalnih specijaliteta?

Upravo to planiram učiniti tijekom ovoga posjeta. Dosadašnji posjeti su bili vrlo kratki, stoga se nadam da ću ovaj put imati priliku uživati u tradicionalnoj kuhinji Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close