4. izborna jedinica

Svi Mostarci vidjet će gdje se troši javni novac

- Moramo dignuti glas! Moramo jednom reći dosta više!
Vijesti / Politika | 15. 12. 2020. u 22:00 Plaćeni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na izborima za gradsko vijeće grada Mostara, HRS je dogovorila suradnju sa listom neovisnih kandidata iz Kruševa. Kandidati neovisne liste, predvođeni Krešimirom Božićem, ići će kao neovisni kandidati na listu HRS-a za gradsko vijeće. 

Kandidat pod brojem 4 na Gradskoj izbornoj jedinici (nezavisni kandidat lista HRS-a).

KREŠIMIR BOŽIĆ
Rođenje: 08.IV.1982

Bračni status: oženjen, otac troje djece

Zanimanje: inženjer računarstva

Zaposlenje: programer u Sveučilišna Klinička Bolnica Mostar (centar za informatiku)

Kada sam zasnovao obitelj i napravio kuću u Podgorju (Kruševo) nisam zamišljao da ću naići na ovakve probleme egzistencijalne prirode. Glavni problemi na koje je naišla moja mlada, tek zasnovana obitelj su:

1. Nedostatak vode – naime, nije izgrađen gradski vodovod kroz Podgorje.U ljetnim mjesecima kao obitelj nismo imali vode ni za održavanje osobne higijene. Voda je dovedena u susjedne zaseoke Čula i Selišta, a u Podgorje nije.

2. Svoju djecu upisujem u Mostar u vrtić, a nakon toga i u školu iz više razloga, a to su: nedostatak prijevoza, nepostojanje produženog boravka i vrtića na području MZ Kruševo, loša cestovna i prometna infrastruktura na području MZ Kruševo. (Zbog loše cestovne infrastrukture životi djece su ugroženi. Ne postoje pješačke staze, nogostupi, pješački prijelazi, a osim toga vidljivost same ceste od kuće do škole je smanjena kako za vozače tako i za pješake zbog okolnog raslinja i grana duž prometnice).

3. Kućanski otpad koji se ostavlja uz prometnicu. Mi mještani Podgorja smo se samoinicijativno organizirali bezbroj puta i čistili otpad. Prilikom čišćenja nailazili smo na različite vrste otpada od čega me je najviše zaprepastilo kada smo pronašli medicinske igle-šprice u običnoj najlonskoj vrećici. Zamislite sada situaciju da Vaše dijete to pronađe ili stane nogom na to na putu do škole!

4. Dječje igralište ne postoji u Podgorju. Imali smo igralište na Močilima u Mostarskom Blatu. Sad nemamo ni to!

5. Eksplatacija pijeska i nasipanje građevinskog otpada u Podgorju (područje Mostarskoga Blata)!

6. Uzurpiranje državnog zemljišta od strane pojedinaca!

Ovo su samo neki od problema koji opterećuju mlade obitelji, ali i sve ostale koje žele ostati i živjeti na onoj grudi gdje su se rodili.

Moramo dignuti glas! Moramo jednom reći dosta više!

Ono što vam mogu obećati jeste kako ću se u gradskom vijeću boriti za transparentnost. Transparentnost je prvi korak u borbi protiv korupcije. Netransparentan rad rukovodećih ljudi u svim mjesnim zajednicama koje pripadaju gradu mostaru doveo nas je do toga da se osjećamo gostima u svom rodnom kraju. Rješenje nudimo kroz aplikaciju "Trasparentno".

Mostar broji 43 mjesne zajednice, a s ovom aplikacijom omogućavamo svakom žitelju grada Mostara javnu dostupnost informacijama o utrošku svake marke novca poreznih obveznika, planove utroška, planove prihoda itd. Ne samo to.

Rak rana naših mjesnih zajednica je netransparentno korištenje javnih dobara. Pojedinci su prisvojili javna zemljišta i prostore i s njima raspolažu kao privatnim vlasništvom, čak i po cijenu našega zdravlja. Naime, u pojedinim područjima obavljaju se poljoprivredni i građevinski radovi na zemljištima koja moraju biti vodozaštitne zone, odlaže se građevinski i komunalni otpad u blizini, a za sve to nitko ne snosi odgovornost. Putem naše aplikacije javno će se objaviti svi ugovori o najmu i korištenju javnih dobara, kao i troškovi i cijene najma, kako bi svi znali tko kako i po kojoj cijeni koristi javno dobro koje je vlasništvo sviju nas.

Uz ovo, uraditi ćemo registar poljoprivrednih kućanstava sa područja svih naselja i staviti sve to na Internet platformu, koju već imamo spremno za te namjene. Tako, primjerice, poljoprivredni proizvođači iz svih mjesnih zajednica . će, nakon upisa u registar, imati prostorza reklamiranje i prodaju svojih proizvoda. Naravno, i naša aplikacija „Trasparentno“, kao i ova platforma za realizaciju svojevrsnih virtualnih OPG-ova će biti u potpunosti besplatna.

Ništa od ovoga, kao i ništa od bilo kojih drugih aktivnosti,neće biti moguće realizirati bez građana grada Mostara. Zato nam cilj i jeste približiti funkcioniranje i djelovanje mjesnih zajednica građanima koji u njoj žive. Na ovaj način će svaki pojedinac sudjelovati u kreiranju planova utroška sredstava kao i korištenja javnog dobra, sve na transparentnoj osnovi. Svaka uplatnica i izvadak iz banke će biti javno objavljen.

To će nam ostaviti puno prostora za racionalizaciju troškova i uštede sredstava.Ne morate meni dati svoj glas, ne borim se za osobni interes, dajte glas za sebe. Ustanite i kažite da ovako dalje ne ide! Ako i ne uđem u Gradsko vijeće grada Mostara kao neovisni kandidat nema veze. Moja savjest će biti čista.

Kada dođe moj smrtni čas ne mogu sebi prigovoriti - nisi pokušao ništa učiniti za svoj hrvatski narod i svoj Mostar.

Isprobajte aplikaciju "Transparentno"

Glasajte za svoje kandidate

Sretni Vam nadolazeći blagdani!

Kopirati
Drag cursor here to close