Izbor je naš

Skup podrške Rusiji u Banja Luci

Vijesti / Politika | 12. 03. 2022. u 15:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Banja Luci je održan skup podrške Rusiji. Tijekom sat vremena trajanja skupa, oko 300 okupljenih slušalo je ruske narodne pjesme, a okupljenima su se obratili organizator skupa, predsjednik Udruženja Srpsko-ruski most, banjalučki pjesnik Zoran Kostić i Dane Čanković iz Organizacije Srpski narodni pokret "Izbor je naš".

Skupu su nazočili ministri u Vladi Republike Srpske iz Socijalističke partije Duško Milunović i Petar Đokić koji je i lider SP-a, ali se nisu obratili ni okupljenima niti medijima, prenosi N1.

"Motiv je jednostavan i cilj. Mi smo uvjereni što smo danas rekli da nije baš sve crno-bijelo, da ima i druga strana sukoba oko Ukrajine. Meni je žao svih žrtava ja ih neću prebrojavati jesu li ruske ukrajinske ili neke druge. Kažem opet mi imamo neko iskustvo iz ovog regiona i žali Bože sve i jedne žrtve na bilo kojoj strani i odakle bilo tko da dolazi. Prema tome mi podržavamo mirno rješavanje sukoba uopće u svijetu kroz institucije Ujedinjenih nacija i europske institucije", rekao je Zdravko Močević iz Udruženja "Srpsko-ruski most", dodajući:

"Zašto udruženja europskih novinara zabranjuju ruske kanale. U znak solidarnosti s nacističkom Ukrajinom u Europi se ne može čuti glas novinara iz Rusije. Je li to Europa? Ruski kanali moraju po njima da se zauvijek zatvore. Što civiliziran čovjek da kaže o satanizaciji ruskih sportista, umjetnika i naučnika? Europska unijo neka te je sramota".

Pjesnik Zoran Kostić se također obratio okupljenima, rekavši:

"Ta intervencija je po mom mišljenju bila neminovna, neizbježna, ne samo da je branila vlastitu teritoriju Rusija. Nego je branila narod u Ukrajini, ne samo ruski, nego onaj dio naroda Ukrajine koji se nije nacifikovao i koji sada služi nacistima kao taoci u opsjednutim gradovima. Rat protiv Rusije je pripreman 30 godina, do sada je otkriveno osam laboratorija na ovom prostoru koji je vojska oslobodila, a vidjet ćemo koliko će ih još biti, iako su Ujedinjeni narodi odbile da nezavisna komisija vrši nadzor nad radom tih laboratorija".

Istovremeno, veliki broj građana, aktivista, intelektualaca okupili su se danas u Tuzi kako bi iskazali podršku Ukrajini, pozvali na mir u Europi i Bosni i Hercegovini.

Na Trgu slobode okupilo se nekoliko hiljada građana i građanki Tuzle, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine koji su od suvremenog svijeta zatražili da zaustavi agresiju Rusije na Ukrajinu.

"Boli nas patnja naroda u Ukrajini, bombardiranje Trga Slobode u Harkivu, zato s Trga slobode u Tuzli osuđujemo agresiju na Ukrajinu. Slike užasa iz Ukrajine, bude u nama sjećanja na naše patnje iz prošlosti i strah od budućnosti. Mnogi strahuju od mogućnosti da bi Putin mogao otvoriti još jedan front i to u Bosni i Hercegovini, pomoću svojih, već deklarisanih marioneta i separatista. Ne treba se bojati. Amerika i Europa nikad nisu bili jedinstveniji, zato ne sumnjam da će biti zaustavljene i Putinove marionete i oni koji ih podržavaju. Podsjećamo da NATO pakt i EUFOR na osnovu Dejtonskog mirovnog ugovora već imaju mandat da ovdje dovedu onoliko snaga koliko je potrebno da se sačuva mir. Hvala čuvarima mira, vojnicima EUFOR-a što su ovdje. Sada nam treba jedinstvo različitosti u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući vama, Trg slobode u Tuzli izgleda kao trijumf snage jedinstva različitosti. Srbi, Hrvati, Bošnjaci, svi Bosanci i Hercegovci, treba da se drže zajedno jer samo tako možemo sačuvati mir", rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Otpravnik poslova ukrajinske ambasade u Sarajevu Serhii Miniailo se zahvalio Gradu Tuzla i stanovništvu i građanima BiH koji su se okupili danas, kako je rekao, u aktu podrške Ukrajini i solidarnosti.

"Aktu solidarnosti ne samo Ukrajini nego vrijednostima slobode, nezavisnosti i dostojanstva koji su važni za sve ljude", istaknuo je.

Akademik Slavko Kukić se okupljenima na Trgu slobode obratio riječima: „Ako itko u suvremenoj Europi ima potrebu, obavezu, solidarisati se s borbom za slobodu ukrajinskog naroda imaju građani ove zemlje. Ja sam zbog toga došao iz Hercegovine da tom solidarisanju dodam i vlastiti pečat. Imam motiv više jer zajedno sa Tuzlacima želim poslati poruku solidarnosti građanima Ukrajine u njihovoj borbi za slobodu i izbor vlastitog puta. To što danas prolazi Ukrajina Bosna i Hercegovina je prolazila koliko jučer“.

Suorginazor skupa bio je i Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, a direktor tog centra Emir Suljagić rekao je da se u Ukrajini danas bori i za BiH i mir u BiH.

"Oni koji stoje iza napada na Ukrajinu nemaju ništa protiv toga, odnosno siguran sam da su imali planove i da još imaju planove, ali nemaju mogućnosti da zakuhaju i ovdje. Ne treba zaboraviti i izgubiti iz vida da režim Vladimira Putina ima saveznike i prijatelje u nekim dijelovima BiH. Dolazim iz dijele zemlje u kojem se prošli vikend, dakle u Bratuncu, policija MUP-a RS išla od kuće do kuće i popisivala nesrbe u Bratuncu. To vam najbolje govori o tome u kojoj mjeri i mir u BiH može biti doveden u pitanje", rekao je Suljagić.

Forum građana Tuzla je u prošlosti organizirao niz ovakvih i sličnih skupova. Predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić je s govornice poručio: "U ovim teškim trenucima za građane Ukrajine nema nitko pravo da šuti, moramo dići glas protiv rata i nasilnog uništavanja života. Moramo dići glas za mir, život i slobodu. Moramo takve poruke poslati da se probudi nada, ali i nadu građanima Ukrajine koji je brane jer imaju pravo na slobodu".

Kopirati
Drag cursor here to close