'Atomski zdesna'

SDA: Nema Izbornog zakona bez stranaca

Formiranje vlasti u FBiH, koliko su stranke spremne na kompromis?
Vijesti / Politika | 04. 02. 2020. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Formiranje izvršne vlasti u Federaciji još se ne nazire, iako je od izbora prošlo godinu dana i četiri mjeseca.

Problem su i dalje Izmjene izbornog zakona, a politički akteri kažu da su pregovori u početnoj fazi.

Koliko su stranke spremne na kompromise, te da li se sprema nova diplomatska ofanziva?

"Stav SDA je da bi trebali biti potpisani principi budućih izmjena Izbornog zakona i time odblokirati proces formiranja izvršne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine", kaže za BHRT Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA.

Ono što možemo reći je da neki ozbiljniji zahvati i rezultati u pravcu Izmjene Izbornog zakona nemoguće je bez međunarodne zajednice i ono što možemo danas nazrijeti je pripremanje jedne diplomatske ofanzive rekao bih moćnijih veleposlanstava ovdje u Sarajevu.

Suštinska razlika u vezi sa izmjenama Izbornog zakona između SDA i HDZ-a je u tome kako će se birati delegati u Dom naroda Federalnog Parlamenta i da li će Federacija biti jedna izborna jedinica ili dvije. O izmjenama izbornog zakona u BiH govori se u proteklih 10 godina sve to traže i presude međunarodnih, ali i domaći sudovi, međutim, političari dalje od deklarativnog i toga da se trebaju dogovoriti, nisu otišli.

Predsjednik Federacije Marinko Čavara u intervjuu za list Dnevni avaz kaže da su pregovori u početnoj fazi, ali će se, ističe, u narednom periodu intenzivirati. I HDZ i SDA suglasni su da Vladu Federacije treba rekonstruirati.

"U tom smislu trebamo napraviti što efikasniji raspored poslova u okviru 16 ministarstava, kako je to Ustav propisao. Kada će sve to biti završeno, teško je reći, nezahvalno je govoriti o rokovima. Uz dobru vjeru i namjeru obje strane, to možemo završiti za nekoliko mjeseci. Ako ne bude spremnosti za kompromis, to se može odužiti", kaže Saša Magazinović, zastupnik u ZD PSBiH.

Iz ranijeg iskustva znam, da se radi o političkim trgovcima i da je tu najmanje bitan interes građana ili funkcionalnost nekog zakona koji će s usvojiti. Što se SDP-a tiče mi ćemo snagom svog kapaciteta u parlamentu zaustaviti sve ono što ne smatramo da je u interesu države BiH.

Dok su pregovori o izmjenama Izbornog zakona na početku, oni koji se tiču održavanja izbora u Mostaru, u završnoj su fazi. Kamen spoticanja su izmjene Statuta grada. Za sada je neizvjesno da li će izmjene o Mostaru ići odvojeno ili u paketu s drugim izmjenama Izbornog zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close