Razmjena iskustava

Potrebno ojačati gospodarske i kulturne veze HNŽ-a i Mađarske

Predsjednik Madaras, zahvalivši na gostoprimstvu, kazao je kako ga raduje do sada uspostavljena suradnja dviju županija.
Vijesti / Politika | 27. 11. 2018. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Posjeta izaslanstva mađarske županije Baranja

Izaslanstvo mađarske županije Baranja, predvođeno Zoltanom Madarasom,  predsjednikom Skupštine  županije susrelo se danas s Izaslanstvom Hercegovačko-neretvanske županije koje je predvodio Nevenko Herceg, predsjednik Vlade.

Na sastanku je, uz ostalo,  razgovarano o mogućnostima gospodarske suradnje dviju županija. Također, budući da je Pečuh bio Europska prijestolnica kulture, tema razgovora bila je i suradnja u svezi s prijenosom znanja i iskustava s obzirom na to da je Grad Mostar kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine.

Proširiti suradnju

Predsjednik Herceg je Izaslanstvo Baranje upoznao o aktualnom stanju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, istaknuvši značaj koji Vlada daje jačanju veza s drugim županijama i regijama. Kazao je kako je do sada između Hercegovačko-neretvanske i Baranjske županije uspostavljena dobra suradnja na akademskom i području kulture, poglavito povezivanjem sveučilišta u Mostaru i Pečuhu i kandidaturu Mostara za Europsku prijestolnicu kulture, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

''Sada je potrebno ojačati gospodarske veze u području gospodarstva, poljoprivrede i turizma kao ključnih područja ukupnog razvitka HNŽ. Također, veliku pozornost posvetit ćemo i suradnji klastera, na poseban način, u drvnoj i metalskoj proizvodnji'', kazao je predsjednik Herceg.

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara zahvalio je predstavnicima Grada Pečuha i Baranjske županije na potpori, te prenošenju stečenog znanja i iskustva koje je od iznimne važnosti za što uspješniju kandidaturu Mostara za Europsku prijestolnicu kulture.

Poboljšanje gospodarskih veza

Nazočnima se obratio i Zdenko Klepić, prorektor na Sveučilištu u Mostaru zahvalivši predstavnicima Baranjske županije na potpori koju daju suradnji sveučilišta, što potvrđuje i skori dolazak predstavnika Sveučilišta u Pečuhu u posjet Sveučilištu u Mostaru.

O mogućnostima suradnje u gospodarstvu govorili su Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore F BiH i Ivan Knezović, vlasnik i direktor poduzeća SIK Mostar, te predsjednik metalskog klastera.

Predsjednik Madaras, zahvalivši na gostoprimstvu, kazao je kako ga raduje do sada uspostavljena suradnja dviju županija. Također, uputio je poziv Izaslanstvu HNŽ, zajedno s gospodarstvenicima, poduzetnicima i predstavnicima klastera, za sudjelovanjem na poslovnom forumu u Pečuhu početkom 2019. godine kako bi nastavili zajednički raditi na poboljšanju gospodarskih veza Baranje i Hercegovačko-neretvanske županije.

Na sastanku su bili nazočni i: Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Željko Laketić, ministar gospodarstva, Veselko Čerkez, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Peter Merza, direktor  Odjela za gradski razvitak Pečuha, Piroška Sentirmai, suradnica za međunarodne odnose, Jozo Polić, izaslanik u Skupštini Baranje i gradonačelnik grada Komloa, Laslo Mešter, izaslanik u Skupštini Baranje, Aliz Andrič, izaslanik u Skupštini Baranje i dr. Dominika Horvat iz Veleposlanstva Mađarske u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close