HR i SAD

Plenković: BiH može bolje funkcionirati samo ako su svi narodi zadovoljni

Vijesti / Politika | 26. 10. 2021. u 17:45 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Bosna i Hercegovina može bolje funkcionirati samo ako su svi konstitutivni narodi zadovoljni", kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak i naglasio da je potrebno osigurati da Hrvati sami biraju svoje predstavnike na svim razinama vlasti.

"Naša pozicija je jasna, prijateljska prema BiH", kazao je Plenković.

"Bosna i Hercegovina može bolje funkcionirati, može joj biti lakše na reformskom putu i može biti brža na putu prema EU samo ako su svi narodi zadovoljni", naglasio je premijer koji je danas u Zagrebu razgovarao posebnim izaslanikom State Departmenta za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom.

"Mi smo izložili našu poziciju, saslušali njegov stav", rekao je hrvatski premijer.

"Hrvatska se zalaže za to da konstitutivni narodi biraju svoje legitimne predstavnike u najviša predstavnička tijela vlasti i u samo predsjedništvo. Tu je posebno važna zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda na legitiman način, tj. da se ne događa anomalija da predstavnici drugog naroda u Federaciji BiH, odnosno Bošnjaci biraju Hrvatima njihovog člana predsjedništva", kazao je.

"To je nešto što traje od 2006. i nismo zadovoljni tom situacijom", dodao je.

Plenković je istaknuo da SAD i Europska unija trebaju pomoći političkim strankama i liderima u BiH da se postigne dogovor o promjeni izbornog zakona do kraja 2021.

"Naša je želja da svaka takva izmjena prije svega bude prihvaćena ako je moguće konsenzusom svih aktera u BiH", kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close