#WhistleblowerComplaint

Objavljen izvještaj zviždača, Pelosi pokrenula istragu radi opoziva Trumpa

Dokument, s preciznim detaljima i jasnim narativom, vjerovano će ubrzati proces opoziva i staviti veći pritisak na Trumpa da opovrgne njegove temeljne tvrdnje, kao i njegovih republikanskih kolega da ga brane.
Vijesti / Politika | 26. 09. 2019. u 22:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obavještajni odbor američkog Zastupničkog doma objavio je danas izvještaj zviždača s koga je skinuta oznaka povjerljivosti, u kome se navodi da je predsjednik SAD Donald Trump koristio svoj položaj kako bi zatražio miješanje strane države u predsjedničke izbore 2020. godine.

"Duboko sam zabrinut zbog opisanih radnji koje predstavljaju ozbiljan ili grub problem, zloupotrebu ili kršenje zakona ili izvršnog uređenja" navodi se u izvještaju, prenosi Reuters.

Whistleblower complaint takeaways: More than a phone call

WASHINGTON (AP) - The phone call is just a start. A whistleblower complaint about President Donald Trump's dealings with the new president of Ukraine lays out concerns about multiple actions taken by the Trump White House and its allies that suggest the president was using his office "to solicit interference from a foreign country" to boost his reelection prospects.

S izvještaja je skinuta oznaka tajnosti i objavio ga je Obavještajni odbor poslije višetjednog spora, što je pomoglo predsjedavajućoj američkog Kongresa Nancy Pelosi da pokrene formalnu istragu o tome da li bi republikanski predsjednik Donald Trump trebalo da bude opozvan.

Na neki način istraga o Trumpovoj administraciji neće izgledati previše drugačije od onih koje su u toku u parlamentu, ali sada će se fokusirati na situaciju u Ukrajini i na hitnost postupanja, prenosi AP.

Pelosi je okupila šest odbora Zastupničkog doma koji su mjesecima vodili istragu o Trumpovoj administraciji.

Pravosudni odbor Zastupničkog doma je ključan, jer će on preuzeti vodeću ulogu u izradi i razmatranju članova o opozivu koji će biti upućeni u Zastupničkog dom na glasanje.

U pritužbi tajnog zviždača u središtu kongresne istrage radi opoziva američkog predsjednika navodi se da je Trump zloupotrijebio svoje ovlasti "kako bi tražio miješanje strane države" u američke izbore u narednoj godini. Bijela kuća potom je pokušala da "zaključa" informaciju kako bi je zataškala, navodi se u pritužbi.

Dokument na devet stranica objavljen je u četvrtak uoči svjedočenja Josepha Maguirea, vršioca dužnosti nacionalne obavještajne službe, koji je priznao da je zviždač naveo teška kršenja pravila američkog predsjednika, ali je dodao da nije njegova uloga da prosuđuje da li su nečiji navodi pouzdani ili ne.

Maguire je izjavio da mu nije poznato da li je bilo koja pritužba jednog zviždača u američkoj povijesti "dotakla tako komplicirana i osjetljiva pitanja".

"Mislim da je to slučaj bez presedana", kazao je.

Dokument, s preciznim detaljima i jasnim narativom, vjerovano će ubrzati proces opoziva i staviti veći pritisak na Trumpa da opovrgne njegove temeljne tvrdnje, kao i njegovih republikanskih kolega da ga brane.

Pritužba predstavlja mapu puta za potvrdu dokaza i novih svjedočenja, što komplicira predsjednikove napore da okarakterizira istragu protiv njega kao političku, koja za cilj oslabiti njegovu poziciju, navodi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close