Hrvatska

Uz Dan neovisnosti, vijenci visokih državnih izaslanstava za poginule branitelje na Mirogoju

"Danas, 26 godina nakon što je Hrvatski sabor na tajnoj sjednici u sjedištu INA-e proglasio neovisnost, okupili smo se kako bismo iskazali još jednom poštovanje prema, prije svega državnom vrhu iz tog vremena", kazao je Plenković.
Vijesti / Politika | 08. 10. 2017. u 12:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Hrvatski premijer Andrej Plenković u nedjelju je u Zagrebu na Dan neovisnosti predvodio državni vrh u odavanju počasti poginulima za domovinu polaganjem vijenaca na gradskom groblju Mirogoj i tom prigodom istaknuo kako je 8. listopada dan koji nas podsjeća na zadaću da nastavimo raditi na jačanju društvenog uređenja u skladu s poštivanjem univerzalnih vrijednosti, pravne države i ekonomskih sloboda, na dobrobit svih građana slobodne Hrvatske.

Danas, 26 godina nakon što je Hrvatski sabor na tajnoj sjednici u sjedištu INA-e proglasio neovisnost, okupili smo se kako bismo iskazali još jednom poštovanje prema, prije svega državnom vrhu iz tog vremena, a isto tako svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoj život za slobodu Hrvatske, rekao je Plenković novinarima nakon polaganja vijenaca na groblju Mirogoj.

Ta odluka od 8. listopada bila je operacionalizacija ranijih odluka od 25. lipnja, pa i Brijunskog moratorija nakon što je JNA raketiranjem Banskih dvora htjela doslovno likvidirati hrvatski državni vrh. U tom trenutku nikakvih dilema više nije bilo, napomenuo je premijer.

Taj dan otvorio je put prema međunarodnom priznanju, uspostavi diplomatskih odnosa s brojnim zemljama i stoga je, u jeku srpske i velikosrpske agresije na Hrvatsku uz ogromnu ulogu JNA, Hrvatska tada prije 26 godina proživljavala najteže dane, ocijenio je.

"Međunarodnim priznanjem 15. siječnja 1992. otvorio se put slobode, demokracije, neovisnosti i ostvarenja svih onih ambicija koje su generacije Hrvata imale. Stoga imamo zadaću i danas raditi na tome da naše društvo bude kvalitetno uređeno, da poštujemo univerzalne vrijednosti, da jačamo pravnu državu, da jačamo ekonomske slobode te da se svi naši građani ugodno osjećaju u slobodnoj Hrvatskoj", poručio je Plenković.

Premijer je u povodu Dana neovisnosti položio vijence i zapalio svijeće kod Središnjeg križa na groblju Mirogoj, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te ispred zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. U izaslanstvu su među ostalima bili ministri Tomislav Ćorić, Davor Božinović, Milan Kujundžić, Damir Krstičević, Blaženka Divjak, Nina Obuljen Koržinek, Tomo Medved i Marija Pejčinović Burić. 

Na novinarsko pitanje kako komentira pritužbe oporbe da nije dobila poziv na svečano obilježavanje Dana neovisnosti na Markovu trgu, Plenković je upozorio kako su tamošnje aktivnosti javni događaj otvoren za sve građane.

"To je zadnji dan smjene straže, a ujedno je, a to siguran sam cijela oporba zna, Dan otvorenih vrata u Hrvatskom saboru. Prema tome, to su sve aktivnosti koje su koordinirane i dobro su došli svi građani, pa naravno i oporba", rekao je premijer Plenković.

Jandroković: Zahvalni smo Franji Tuđmanu i braniteljima na tome što imamo svoju državu

U programu obilježavanja 26. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvodio je na Mirogoju predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Istaknuo je kako su, pokušajem likvidacije hrvatskog državnog vrha dan prije nego je 8. listopada prije 26 godina Hrvatska proglasila svoju neovisnost i raskinula sve državno pravne sveze s bivšom državom, zrakoplovi JNA "pokazali i zločinački karakter tog režima, pokazali su spregu između JNA i režima Slobodana Miloševića, pokazali su što su sve spremni učiniti kako bi spriječili hrvatsku neovisnost".

"Tako da komentari koje ovih dana slušamo iz Beograda o građanskom ratu, o podijeljenoj krivnji, za nas jednostavno nisu prihvatljivi. Mi smatramo da je Domovinski rat, a to je povijesna činjenica, bio osloboditeljski, legalan i legitiman. Zahvalni smo predsjedniku Tuđmanu, hrvatskim braniteljima na tome što imamo svoju državu", kazao je predsjednik Sabora nakon polaganja zajedničkog vijenca predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade RH. 

Komentirajući pitanje o nepozivanju oporbe na obilježavanje Dana neovisnosti, Jandroković je napomenuo kako je osobno na sjednici Sabora u petak nakon čitanja kratke izjave o Danu neovisnosti pozvao svoje kolegice i kolege da dođu i priključe se zajedničkom obilježavanju prvo na Mirogoju, potom na Markovu trgu, a onda i u Saboru.

Bandić: Na nama je da se stavimo u zonu više odgovornosti za Hrvatsku

Povodom Dana hrvatske neovisnosti vijence je na Oltaru domovine te potom na Mirogoju položilo i izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), kao i izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Gradonačelnik je tim povodom čestitao svim građanima Dan neovisnosti, izrazio zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, te istaknuo kako je neosporno da danas imamo slobodnu, demokratsku i neovisnu Hrvatsku ali ne i gospodarski prosperitenu zemlju, u čemu Hrvatskoj ponajprije nedostaje zajedništva.

"Još jednom hvala svima za ovih 26 godina, a posebno hvala hrvatskim braniteljima što su izvojevali slobodu i neovisnost Hrvatske koju mi danas uživamo", rekao je zagrebački gradonačelnik.

Upozorio je kako svaka zemlja mora počivati na pet stupova, a u Hrvatskoj su svi trenutno na klimavim nogama: to su demografska obnova, znanje i obrazovanje, rad i zapošljavanje, solidarnost i socijalna pravda, otvorenost i sigurnost.

"Nama je preostalo da stavimo sebe više u zonu odgovornosti da Hrvatsku, konačno, koja je slobodna, neovisna i demokratska, učinimo i poželjnom zemljom, gdje će mladi ostajati, koja će biti gospodarski puno prosperitetnija", poručio je.

Svečano obilježavanje 26. obljetnice dana neovisnosti u Zagrebu je nastavljeno prigodnim programom na Trgu svetog Marka, ceremonijom Velika smjena straže Počasno zaštitne bojne, čime je ujedno obilježen i završetak nastupa u ovogodišnjoj sezoni. Tim povodom i Hrvatski sabor otvorio je u nedjelju svoja vrata za građane.

Kopirati
Drag cursor here to close