King Charles III

VIDEO | Novi britanski kralj posjetio je Mostar dva puta

"Tijekom ovog razdoblja žalosti i promjena, moja obitelj i ja imat ćemo utjehu i podršku u spoznaji o poštovanju i dubokoj privrženosti koju je Kraljica imala", stoji u izjavi kralja Karla III.
Vijesti / Politika | 08. 09. 2022. u 22:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Clarence House, dosadašnji službeni ured princa Charlesa, potvrdio je da će se novi britanski kralj zvati Karlo III.

Charles Philip Arthur George, donedavni princ od Walesa, princ od Škotske, vojvoda od Cornwalla, vojvoda od Rothesaya, grof od Carricka, baron od Renfrewa, grof od Chestera i lord od Otoka, rođen je u Buckinghamskoj palači 14. studenoga 1948.

Bile su mu četiri godine kada mu je umro djed Đuro VI., a majka mu naslijedila tron. U britanskoj povijesti nijedan prestolonasljednik nije dulje čekao da naslijedi tron.

To se automatizmom dogodilo u četvrtak nakon smrti njegove majke, kraljice Elizabete II. Krunidba, čiji će datum biti naknadno određen, samo je simbolična potvrda toga.

Novi britanski kralj rekao je u četvrtak da je smrt njegove majke i kraljice "trenutak najveće tuge" za njega i sve članove obitelji.

“Znam da će se taj gubitak duboko osjetiti u cijeloj zemlji, kraljevstvu i Commonwealthu i među bezbrojnim ljudima diljem svijeta", rekao je.

"Tijekom ovog razdoblja žalosti i promjena, moja obitelj i ja imat ćemo utjehu i podršku u spoznaji o poštovanju i dubokoj privrženosti koju je Kraljica imala", stoji u izjavi kralja Karla III.

Kraljevska obitelj nakon smrti Elizabete II. ulazi u razdoblje žalosti.

Službeni angažmani bit će otkazani, a zastave na kraljevskim rezidencijama i službenim zgradama bit će spuštene na pola koplja.

Inače, princ Charles je dva puta posjetio Mostar.

2004. godine na otvorenje Starog mosta zrakoplovom je došao do Splita, a negdje oko 14.45 minuta helikopter princa Charlesa spustio se u Mostar.

Prema protokolu, princ se uputio na terasu restorana Labirint, gdje su bile i ostale svjetske delegacije. Potom je prešao Stari most, obišao podrume i kule te staru jezgru grada. Nije krio svoje oduševljenje Mostom.

Jako se zanimao za projekt obnove. Arhitekt Amir Pašić, koji je inače princa upoznao s načinom gradnje i obnove stare jezgre grada, ostao je iznenađen detaljima koji su interesirali princa.

Interesirali su ga svi detalji, primjerice koliko je postotaka kamena u Mostu iskorišteno, kako je kamen spajan. Zanimao se o historiji Starog mosta i kako najbolje iskoristiti to što je napravljeno. Princa su također jako zanimali i planovi za budućnost.

U sklopu svoga posjeta Mostaru princ Charles obišao je i Staru gimnaziju Mostar gdje su ga pozdravili kantonalni ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Jago Musa te direktor Gimnazije Dinko Miličević. I za ovaj objekt princ je pokazao veliko zanimanje.

Nakon što su mu predočeni planovi za budućnost te škole, proširenje i stvaranje većeg kompleksa te edukativni program koji su mu prezentirali predstavnici OESS-a, princ se susreo i razgovarao s učenicima Gimnazije Mostar. Kako doznajemo, razlog njegove posjete Gimnaziji Mostar je kampanja članica europske zajednice kako bi se u Mostaru napravila jedna europska škola.

Daleke 1978. posjetio je spomen-kompleks Partizansko groblje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close