Radost i uzbuđenje

Most: Prikupili smo 400 tisuća potpisa, imamo referendum

Vijesti / Politika | 23. 12. 2021. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Mosta objavili su u četvrtak da su prikupili 400 tisuća potpisa, dovoljan broj za raspisivanje referenduma o covid potvrdama poručivši da su ovaj put za sve spremni i da neće dopustiti krađu potpisa.

"Drago nam je reći da smo uspjeli prikupiti dovoljan broj potpisa za održavanje referenduma", kazao je na konferenciji za novinare čelnik Mosta Božo Petrov najavivši da će pravovaljane i provjerene potpise donijeti 24. siječnja u Sabor.

"Sakupili smo 400 tisuća potpisa", otkrio je saborski zastupnik Marin Miletić dodavši da se "trese od radosti i uzbuđenja" što su uspjeli.

Glavni tajnik Mosta Nikola Grmoja kazao je kako očekuje da Vlada i Sabor u roku mjesec dana od predaje potpisa ih prebroji i raspišu referendum.

"Ovaj put smo puno pripremljeniji, za sve smo spremni ...mi referendum imamo i ako kojim slučajem nekakvim makinacijama vlast bude nastojala zaustaviti referendum to im nikako ne bih preporučio", poručio je Grmoja istaknuvši da ovaj put neće biti moguće  ukrasti potpise kao na prethodnim referendumskim inicijativama. 

"Mi ćemo predati pravovaljane potpise, a za svaki potpis koji oni proglase nevažećim, morati će dokazati zašto je nevažeći", dodao je.

Poruku premijera Andreja Plenkovića da se ništa neće promijeniti i kada bi referendum prošao Grmoja je nazvao "porukom ljudi na rubu očaja".

Selak Raspudić: Referendumska inicijativa već polučila konkretan učinak

Zastupnica Marija Selak Raspudić ustvrdila je da je referendumska inicijativa već posredno polučila konkretan učinak.

"Odustalo se od takozvanog 2G modela, ministar zdravstva Vili Beroš suprotno europskim preporukama najavljuje ublažavanje mjera za blagdane, a premijer Andrej Plenković nenadano je odriješio kesu da bi pozvao iseljenike natrag u Hrvatsku", kazala je Selak Rasoudić ocijenivši takve poteze vladajućih "očajem i pogubljenošću".

"Jasno je da su sve odluke dosad bile isključivo političke, a ne zdravstvene prirode i zato je nužan referendum", poručila je i dodala kako očekuje od Vlade i Sabora raspisivanje referenduma.

"Mnoga je zvijer ostavila trag na ovome snijegu referendumske inicijative", kazao je zastupnik Nino Raspudić koji drži da će referendumska inicijativa ostaviti dubinske promijene na političkoj i medijskoj sceni Hrvatske.

S dva referendumska pitanja Most želi ukinuti covid potvrde i na Sabor prenijeti veći dio odlučivanja o protupandemijskim mjerama, te da se o ograničavanju prava i sloboda građana u pandemiji odlučuje dvotrećinskom većinom.

Mostovci su zahvalili svim građanima koji su podržali inicijativu za referendum, volonterima koji su na hladnom vremenu prikupljali potpise, predsjedniku Republike Zoranu Milanović jer je prepoznao da treba braniti građanska prava, te strankama koje su ih podržale, Domovinskom pokretu, Hrvatskim suverenistima kao i ostalim saborskim zastupnicima. Zaželjeli su također svima sretan Božić.

Kopirati
Drag cursor here to close