Milanović

Preskočeno Sarajevo... do daljnjeg

Upitan kakvu poruku šalje Hrvatima u BiH, Milanović je kazao da se "neće dopustiti da se ide ispod standarda Daytona".
Vijesti / Politika | 12. 07. 2021. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović boravit će danas u Mostaru i Ljubuškom, a prije toga će u Vitezu obići spomen-obilježje "Osmica", gdje će odati počast osmero djece koja su, prije 28 godina, poginula u eksploziji granate ispaljene s položaja Armije RBiH.

Kako je ranije najavljeno, Milanović će nakon posjeta Vitezu boraviti u Mostaru gdje će održati sastanak s rektorom i prorektorima Sveučilišta i održati predavanje na tom sveučilištu, a potom se sastati s gradonačelnikom Mostara Marijom Kordićem.

Milanović je u Vitezu rekao kako ne želi službene sastanke u Sarajevu dok se ne riješi pitanje nametanja predstavnika Hrvatima, rekavši kako je sporan Željko Komšić.

''Hrvatski narod je konstitutivan narod i to je to. Dakle, moraju ga birati građani hrvatske nacionalnosti. U Hrvatskoj, doduše pripadnike manjina, ali jasno definiranih etničkih skupina mogu birati samo pripadnici tih skupina. Dakle, ne mogu ja kao Hrvat u Hrvatskoj birati predstavnika srpskog ili bošnjačkog naroda u Hrvatskom saboru'', kazao je Milanović novinarima u Vitezu, pred početak radnog sastanka s predstavnicima lokalne zajednice, te političarima i gospodarstvenicima.

Upitan kakvu poruku šalje Hrvatima u BiH, Milanović je kazao da se "neće dopustiti da se ide ispod standarda Daytona".

Video: RTV HB | Milanović: Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda u BiH

''Vidimo da se neke ljude kažnjava što krše Dayton. A kad Hrvatska, ili ja ili premijer tražimo da se u neke međunarodne dokumente samo spomene Dayton, kao dobar dan ili neki drugi pozdrav, ne ide. To me malo iznenađuje. Dakle, Dayton nije samo ugovor kojim je prekinut rat, čemu je jako doprinijela Hrvatska vojska koja je i spasila Bihać da se ne dogodi nešto slično Srebrenici. Dayton je i ustavno-pravni okvir za BiH, a Hrvatska je jedan od tri potpisnika i to je na snazi. Ništa drugo nije na snazi i ništa drugo se ne može dogovoriti bez suglasja triju konstitutivnih naroda. I to će ubuduće biti u svim dokumentima međunarodnih organizacija u kojima je Hrvatska član. Ne bude li, neće biti ni tih dokumenata'', naglasio je Milanović.

Član Predsjedništva BiH nije želio komentirati ove navode.

Predsjednik Republike Hrvatske danas će se također susresti s gradonačelnikom Ljubuškog u tom gradu, a zatim će održati sastanak i radnu večeru u Veljacima s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Zadnjeg dana posjeta BiH, Milanović će otputovati u Tomislavgrad i Livno gdje će održati sastanke s predstavnicima lokalnih vlasti te posjetiti Franjevački samostan i Muzej Tomislavgrada u kojem će razgledati remek djela Vlahe Bukovca i samostansku knjižnicu.

Kopirati
Drag cursor here to close