... nije bilo 'ali'

Mesić otvorio srce u Zenici

Mesić se u govoru zauzeo i za ukidanje entitetskih granica u Bosni i Hercegovini ističući da su neprirodne od vremena srednjovjekovne bosanske države, te otomanske i austrougarske okupacije i bivše Jugoslavije.
Vijesti / Politika | 30. 08. 2018. u 15:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je u srijedu u Zenici da vladajuće politike iz Zagreba i Beograda kalkuliraju s cjelovitosti Bosne i Hercegovine te izrazio očekivanja da će se s vremenom ukinuti entitetska podjela i zemlja ponovno postati jedinstvena.

"I Zagreb i Beograd šalju poruke da su za cjelovitu BiH, a onda dolazi 'ali'. Kada sam ja bio predsjednik Hrvatske uvijek sam slao poruku Bosancima Hercegovcima, ali i Hrvatima, da im je domovina BiH i glavni grad Sarajevo", rekao je Mesić u govoru nakon što je primio priznanje počasnog građanina Zeničko-dobojske županije.

Pri tome je ocijenio lošim to što je međunarodnoj upravi u Bosni i Hercegovini oduzeta mogućnost sankcioniranja domaćih političara koji zagovaraju podjele BiH.

"Tko ne prihvaća pravila, kao u sportu, suci ga isključe. Tako treba i u politici. (Visoki predstavnik) Valentin Inzko je dobar čovjek, ali nema snagu koju mu daje njegova država da isključi onoga tko ne priznaje pravila", dodao je Mesić napominjući kako to najviše smeta Bosni i Hercegovini.

Mesić se u govoru zauzeo i za ukidanje entitetskih granica u Bosni i Hercegovini ističući da su neprirodne od vremena srednjovjekovne bosanske države, te otomanske i austrougarske okupacije i bivše Jugoslavije, prenosi Hina.

"Ratne prilike su bile takve i možemo se nadati da će se granice entiteta u budućnosti smanjivati i da će BiH ponovo profunkcionirati kao jedinstvena zajednica", dodao je Mesić. Uz Mesića priznanje za počasnog građanina Zeničko-dobojske županije primio je i turski ministar obrane Hulusi Akar, koji je ranije obnašao dužnost glavnog zapovjednika turskih mirovnih snaga koje su bile raspoređene u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close