From Russia with Love

Lavrov: Vidimo diskriminaciju Hrvata u BiH

Lavrov američki pristup zapadnom Balkanu smatra slikovitim budući da je Washington imenovao posebnog izaslanika za izbornu reformu, a istovremeno poziva na neuplitanje u unutarnja pitanja drugih zemalja.
Vijesti / Politika | 17. 01. 2022. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Rusija vidi očiglednu diskriminaciju Hrvata u Bosni i Hercegovini te insistira na poštivanju Daytonskog sporazuma i provođenju izborne reforme", rekao je u ponedjeljak ruski šef diplomacije Sergej Lavrov. 

"Vidimo i mi očiglednu diskriminaciju bosanskoherceovački Hrvata, o čemu je govorio hrvatski ministar", rekao je Lavrov u Moskvi na konferenciji za medije nakon bilateralnog susreta s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Naglasio je ruski šef diplomacije potrebu provođenja izborne reforme kako bi se ta diskriminacija okončala, u skladu s Daytonskim sporazumom. 

"Mogu potvrditi i da mi, kao i hrvatske kolege, zastupamo strogo poštivanje Daytonskog sporazuma", kazao je Lavrov, dodavši kako danas postoje planovi da se BiH kao država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda pretvori u unitarnu državu, čime se "demonizira i Republiku Srpsku". 

Lavrov američki pristup zapadnom Balkanu smatra slikovitim budući da je Washington imenovao posebnog izaslanika za izbornu reformu, a istovremeno poziva na neuplitanje u unutarnja pitanja drugih zemalja.

SAD često optužuje Moskvu za miješanje u svoje izborne procese. 

Ruski ministar istaknuo je da se sva pitanja, uključujući izbornu reformu, trebaju rješavati unutar BiH. 

Lavrov je, piše Srna, rekao da se sada aktivno pokušava da se BiH, od zemlje u kojoj postoje dva entiteta i tri državotvorna naroda s jednakim pravima, pretvori u unitarnu.

"Uz poticaj nekih zapadnih zemalja, prije svega SAD-a, sotonizacija Republike Srpske i njezinog rukovodstva se koristi u ove nedolične svrhe", istaknuo je Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora s hrvatskim kolegom Gordanom Radmanom.

Lavrov je naglasio da Rusija očekuje da će EU pomoći u povratku daytonskim principima za rješavanje situacije u BiH i prestati da tretira zapadni Balkan kao zonu svog utjecaja.

Podsjetio je na riječi bivše šefice europske diplomacije Federice Mogherini da je "zapadni Balkan područje gdje će se EU baviti svim problemima i da je bolje da se drugi tu ne miješaju", prenio je Sputnik.

Ruski šef diplomacije je dodao da je veoma indikativno da su, uz sve pozive da se ne miješaju u unutarnje stvari drugih država, SAD imenovale specijalnog predstavnika za provođenje izborne reforme u BiH.

"Ovo je pitanje o sferama utjecaja. Ovo smatramo veoma indikativnim u smislu pristupa SAD. Ovi primjeri su veoma indikativni sa stanovišta tekućih pregovora o sigurnosnim jamstvima koje je pokrenula Ruska Federacija", rekao je Lavrov.

 

Kopirati
Drag cursor here to close