Izborna skupština

Jerlagić tvrdi: Mostar i dobar dio BiH živi posljedice udruženog zločinačkog poduhvata

"Stranka za BiH nije slučajno izabrala Mostar i Dan državnosti za izbornu skupštinu, jer želimo poslati poruku da ova stranka misli o Mostaru, kao što misli da HNŽ treba imati i Srbe kao konstitutivan narod ...
Vijesti / Politika | 27. 11. 2017. u 01:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je održana izborna skupština Stranke za BiH, na kojoj je prisustvovao veliki broj članova stranke i simpatizera. Na skupštini je bio prisutan i predsjednik stranke Amer Jerlagić, te predsjednik Županijskog vijeća SBiH Hercegovačko - neretvanske županije Adis Bubalo.

Bubalo je u izjavi za Bljesak.info kazao kako su doneseni zaključci, a to su: 1. Stranka za BiH traži od OHR, Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i drugih međunarodnih institucija u BiH da odmah raspišu lokalne izbore u Mostaru, a da do održavanja lokalnih izbora stave u funkciju i vrate mandate posljednjem sazivu Gradskog vijeća Grada Mostara izabranog na lokalnim izborima 2008. godine.

OHR bi to trebao uraditi na isti način kako je i proglasio prestanak mandata Gradskog vijeća. Stranka za BiH smatra da posljednje birano Gradsko vijeće Mostara ima isti legitimitet kao i gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je također izabran 2008. godine. Za Stranku za BiH je nedopustivo da odluke uime zakonodavne vlasti, odnosno predstavnika građana Mostara donose sam gradonačelnik i jedan njegov pomoćnik.

2. Stranka za BiH traži od Skupštine Hercegovačko - neretvanske županije da bez odlaganja usvoji amandman na Ustav kojim bi se kao konstitutivan narod u HNŽ uvrstili Srbi.

3. Stranka za BiH od vladajućih stranaka traži da osiguraju adekvatnu zastupljenost konstitutivnih naroda u svim institucijama u HNŽ. Sadašnje stanje je takvo da je 'H' komponenta ovladala ministarstvom unutarnjih poslova HNŽ i zdravstvenim institucijama bez učešća drugih naroda na ključnim i rukovodećim pozicijama.

4. Stranka za BiH traži zastupljenost Bošnjaka u javnim ustanovama i poduzećima u povratničkim općinama prema rezultatima popisa iz 1991. godine.

"Stranka za BiH nije slučajno izabrala Mostar i Dan državnosti za izbornu skupštinu, jer želimo poslati poruku da ova stranka misli o Mostaru, kao što misli da HNŽ treba imati i Srbe kao konstitutivan narod, jer to sprječava podjelu tog grada na dvoje, a onda i BiH na troje.

Ovih dana sve se veže za dvije velike presude. Jedna je izrečena 22. studenog, a izricanje druge se očekuje 29. studenog. Da ne bi prejudicirali, znamo kakva je bila prvostupanjska presuda, odnosno izrečeno je da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu. Današnji Mostar i dobar dio BiH živi posljedice udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), ali evo ja sam upravo u ovom mjesecu 1993. godine proživljavao sve što je taj UZP napravio za Mostar, za BiH", kazao je Jerlagić za Bljesak.info.

Na pitanje, hoće li SBiH biti dio vlasti u zadnjoj godini vlasti vladajuće koalicije ako se to od nje bude tražilo, budući da se gubi povjerenje u vladajuće stranke odnosno koaliciju, Jerlagić je rekao: "SBiH neće biti dio bilo kakve izvršne vlasti do kraja ovog mandata, ali isto tako nećemo dozvoliti da građani BiH budu taoci nesposobne vladajuće koalicije.

Mi ćemo podržati važne zakone ili donošenje proračuna FBiH, samo iz razloga da bi ovaj entitet funkcionirao. Ali da ćemo biti dio izvršne vlasti - to nas ne zanima, jer ne želimo preuzimati odgovornost za loše poteze koji prate sadašnju vodeću strukturu", jasan je Jerlagić.

Bubalo je, na pitanje šta očekuje u narednom periodu od županijske Skupštine, budući da je došlo do svojevrsne blokade rada te institucije zbog pitanja konstitutivnosti Srba, odgovorio: "Znamo da je većina sastavljena od HDZ BiH, SDA i SBB, međutim od 30 zastupnika, 20 ih je potrebno kad se Vlada imenuje ili kada se razrješava Vlada ili pojedini ministri.

Vlada je sastavljena samo od članova HDZ BiH i SDA, te samim time te dvije stranke imaju nadpolovičnu većinu u Skupštini HNŽ. Moja procjena je da će ovaj mandat nastaviti raditi kao da se ništa ne događa, te imaju tu većinu za donošenje svih odluka koje su bitne osim izmjena ustava. Mislim da ćemo dočekati izbore bez stavljanja onih krupnih političkih pitanja kao npr. što smo tražili izmjenu ustava HNŽ", rekao je Bubalo.

Kopirati
Drag cursor here to close