Nova nada

Hoće li djeca s teškoćama u razvoju dočekati zastupničke ruke?

Je li ovo konačni početak pozitivnih promjena i oživotvorenja prava na koje osobe s poteškoćama imaju pravo već rođenjem, te hoće li HNŽ putem svojih biranih predstavnika biti nositelj tih promjena ostaje vidjeti.
Vijesti / Politika | 23. 12. 2019. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaključci s prošlotjedne održane III. izvanredne sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije učinili su da osobe s poteškoćama u razvoju I njihove obitelji s novom nadom ulaze u godinu koja je pred nama.

U emotivnom istupu, zastupnica iz reda hrvatskog naroda Iva Raguž, i sama majka djevojčice s poteškoćama u razvoju, pozvala je političke kolege da sada, kada imaju izravnu priliku učiniti nešto za ovu osjetljivu kategoriju zajednički to i učine rezerviranjem sredstava i iznalaženjem načina na koje će se osigurati kvalitetno obrazovanje i potrebite terapije, kao i stručni kadar za realiziranje ovih ciljeva.

Poduzimanje konkretnih koraka u predstojećem razdoblju značilo bi podizanje razine zaštite osoba s poteškoćama do zaslužujuće što smo dužni prema ovoj populaciji i pokazalo bi da nam je istinski stalo.

Raguž je upozorila na opasnost da djeca postaju socijalni slučajevi i ukazala na obvezu učiniti što je moguće kako bi sutra bili korisni članovi društva.

Naime, Skupština HNŽ održala je izvanrednu sjednicu s tek dvije točke dnevnoga reda koje su se ticale Nacrta Proračuna HNŽ za 2020. godinu i Nacrta Zakona o izvršenju proračuna HNŽ a rasprava je, kao i svaka ranija, obradila niz redovitih pitanja koja se po naravi stvari prenose iz godine u godinu.

No, pitanje koje je dugoročno aktualno na globalnoj sferi pa je tako i unutar naših županijskih granica jest pitanje kategorije osoba s poteškoćama u razvoju pred koje se, pored osobnih poteškoća, na dnevnoj razini postavljaju teško savladivi zadaci suočavanja sa zahtjevima društva i okoline.

Žalosno, kao elementarna barijera pri rješavanju problema navedene prirode pojavljuje se financijski moment jer se u ovaj dio proračuna sredstva unose na način koji se redovito pokazuje kao nedostatan što dodatno marginalizira one za čije potrebe je namijenjen.

Dodatno ohrabruje, prema riječima Tomislava Martinovića, zamjenika predsjedatelja Skupštine HNŽ, što se u 2020. godini se očekuje usvajanje Zakona o osobama s posebnim potrebama pa će se u skladu s ovom intencijom nastojati u proračunu rezervirati i dio sredstava za provedbu toga zakona.

Je li ovo konačni početak pozitivnih promjena i oživotvorenja prava na koje osobe s poteškoćama imaju pravo već rođenjem, te hoće li HNŽ putem svojih biranih predstavnika biti nositelj tih promjena ostaje vidjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close