Komšić

''9. januar simbol neuspjelog pokušaja secesije i priključenja BiH 'Velikoj' Srbiji''

''Kada vlasti entiteta RS danas obilježavaju obljetnicu 9. siječnja one istovremeno i prikrivaju činjenicu da velikosrbijanskom režimu Miloševića i Karadžića''
Vijesti / Politika | 05. 01. 2024. u 13:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deveti januar nije ništa drugo nego dan koji se ne može tretirati drugačije nego kao obljetnica početka neuspjelog pokušaja secesije dijela Bosne i Hercegovine ili pripojenja cijele Bosne i Hercegovine u sastav Republike Srbije, ocijenio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić.

''Svo paradiranje vlasti entiteta RS samo je pokušaj da se prikrije povijesni poraz velikosrpske politike u Bosni i Hercegovini u njenim osnovnim ciljevima. Osnovni cilj te politike bio je zadržavanje Bosne i Hercegovine u sastavu Jugoslavije, odnosno njena integracija u sustav "Velike" Srbije'' - kaže Komšić.

Neispunjenje ciljeva

Po njegovim riječima, taj neispunjeni cilj proklamovali su sami akteri velikosrpske politike i to upravo 9. siječnja, kada je takozvana Skupština srpskog naroda 9. siječnja 1992. u Sarajevu proglasila Republiku srpskog naroda Bosne i Hercegovine, koja se prema tome proglašenju nalazi u sastavu Savezne države Jugoslavije, kao njena federalna jedinica.

Jedini način da dio Bosne i Hercegovine ostane u sastavu Savezne države Jugoslavije, kao njena federalna jedinica, bio je u tome da zagovornici te politike, suočeni s pravnim porazom, (jer izjašnjavanje te nelegalne skupštine za razliku od referenduma od nezavisnosti BiH niko u svijetu nije priznao) primjene genocidno nasilje.

Taj proces koji je imao za cilj uništenje države Bosne i Hercegovine i cijelih njenih naroda, otpočet je 9. siječnja, ali u konačnici nije rezultirao time da dijelovi Bosne i Hercegovine pripadaju drugoj državi, odnosno Srbiji.

''Kada vlasti entiteta RS danas obilježavaju obljetnicu 9. siječnja one istovremeno i prikrivaju činjenicu da velikosrbijanskom režimu Miloševića i Karadžića, čak ni uz pomoć genocida nije uspjelo da dio Bosne i Hercegovine postane dio Republike Srbije. Česti pozivi velikosrpskih političara sa obje strane Drine na navodno ujedinjenje na najbolji način svjedoče neispunjenosti političkih ciljeva 9. siječnja i ciljeva koji su proklamovani kroz deklaraciju nelagalne takozvane Skupštine srpskog naroda Bosne i Hercegovine'' - navodi Komšić.

Velika žrtva

Kako ističe, RS je entitet u državi Bosni i Hercegovini, a ne federalna jedinica u sastavu Republike Srbije kao što je to bilo zamišljeno i kao što je u ime toga počinjen genocid nad Bošnjacima i zločini protiv čovječnosti nad Hrvatima u BiH.

Akteri velikosrpske politike sa obje strane Drine propustili su u razdoblju od 1992. do 1995. kada su imali apsolutnu vojnu premoć priliku da otmu dio Bosne i Hercegovine.

''U tome su zaustavljeni, uz velike žrtve građana Bosne i Hercegovine i herojstvo pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, MUP-a RBiH. Iako ih nastavljaju zastupati, nikada neće biti realizirani ciljevi iz deklaracije od 9. siječnja po kojoj je dio Bosne i Hercegovine trebao biti priključen Srbiji. Milorad Dodik niti smije, niti može, niti ima odakle žrtvovati preko dvadeset i jednu hiljadu srpskih vojnika (koliko je tijekom agresije stradalo) za novi pokušaj secesije. A toliko mu je naime potrebno, samo za pokušaj'' - zaključio je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close