Neka igre počnu!

35 odabranih: Sve je spremno za križaljku

Neće biti prvi put da netko iz jedne političke opcije nakon preuzimanja mandata okrene ploču i promijeni omjer snaga u Vijeću.
Vijesti / Politika | 20. 01. 2021. u 11:32 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odabranih 35, što voljom birača što igrama stranaka, trebalo bi za dva tjedna zasjesti u mostarsku Vijećnicu u kojoj nikada nisu sjedili vijećnici.

Vijećem će za početak predsjedavati najstariji među vijećnicima, a to je 82-ogodišnji Tomislav Primorac iz HDZ-a BiH. Potom bi trebalo uslijediti biranje predsjedatelja Vijeća koji će jedini dobivati plaću a ostali vijećnici će primati paušal.

Najavljeno je i kako će sjednice biti dostupne javnosti a u svojim predizbornim izjavama, sve su stranke voljne da javnost prati ono što oni rade. A posla je puno.

No, prva je stvar odmjeriti snage u Vijeću i osigurati većinu. Prema potvrđenim rezultatima, nakon bezbroj ponovljenih brojanja, HDZ BiH će imati 13 zastupnika, Koalicija za Mostar predviđena SDA 11, BH Blok 6, Hrvatska republikanska stranka 3, a po jedan mandat imat će srpska lista Ostajte ovdje te Prva mostarska partija.

Pred strankama je sada pružanje ruku za stvaranje većine. U predizbornoj kampanji moglo se čuti tko nikada neće ni s kim ali i pozivi da se u budućem Vijeću nastupa skupa. Čak je bilo i pokušaja da se bez pitanja nekoga stavi na svoju stranu.

No, vođeni iskustvom političke močvare u BiH i ljubavi kakva samo vlada u politici, moguće je da se dogodi da se vijećnici kada zasjednu odreknu stranke, priklone nekoj drugoj opciji i tako dovrše križaljku koja čeka da se popuni. Neće biti prvi put da netko iz jedne političke opcije nakon preuzimanja mandata okrene ploču i promijeni omjer snaga u Vijeću.

Vijećnici će, nakon početnih naguravanja, trebali izabrati gradonačelnika.

Tu su u igri bili Mario Kordić ispred HDZ-a BiH te Zlatko Guzin ispred SDA. No, u igru se uvlači i Irma Baralija iz Naše stranke dok recimo HRS navodi kako neće podržati nikoga pa na tom mjestu vidi svoju vijećnicu Vesnu Šunjić.

Potom treba vijećati o novom Statutu Grada, protresti regulacijske planove, imenovati nove ljude u iscrpljena neradom gradska poduzeća, riješiti pitanje prometa, čistoće i svih socijalnih pitanja koja vise nad glavama Mostaraca.

U Novom Gradskom vijeću prema potvrdi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH sjede:

HDZ BiH - Mario Kordić, Goran Bošnjak, Radmila Komadina, Miroslav Grubišić, Miljana Kovačević, Damir Šunjić, Tomislav Primorac, Ivan Zelenika, Marko Novak, Stanko Ćosić, Antonio Zelenika, Snježana Brkić, Kažimir Milićević

Koalicija za Mostar – Zlatko Guzin, Nataša Jekić, Salem Marić, Anel Kljako, Adil Šuta, Haris Nazdraić, Adem Macić, Mirza Drežnjak, Ibro Husnić, Jasmin Pandur, Alis Čolaković

BH Blok - Arman Zalihić, Adela Gosto, Lamija Vinković-Duranović, Irma Baralija, Sanel Žuljević, Boška Ćavar

HRS - Slaven Bevanda, Vesna Šunjić, Slaven Raguž

Ostajte ovdje - Velibor Milivojević, Prva mostarska partija - Nazif Derviškadić.

No, ovo nisu konačna imena. Naime, trenutna savjetnica mostarskog gradonačelnika Radmila Komadina mogla bi se odreći vijećničkog mandata, a sasvim je sigurno da će čelnik HRS-a Slaven Raguž svoje mjesto prepustiti čelniku mostarskog ogranka te stranke Silviju Bubalu.

Bilo kako bilo, pred vijećnicima je, ako se zanemare stranačka naređenja oko viših ciljeva, jako puno posla. Grad koji nije birao 12 godina ima previše problema koja su se nakupila zbog nepostojanja Gradskog vijeća što je bilo glavno opravdanje za nerad.

S druge strane, javnost očekuje da će novim sazivom doći i nova vremena kada je u pitanju ophođenje Grada prema građanima i medijima. Do sada je to bilo na kapaljku, a najčešće nikako pa se ono što se radi u Gradskoj upravi svelo na misterije o kojoj oni koji plaćaju uposlenike nisu imali pojma unatoč silnim preporukama i uredima zaduženima za komunikaciju s vanjskim svijetom u kojeg kao da vlast do sada nije gledala kroz obnovljene prozore.

Kopirati
Drag cursor here to close