Izborni proces

17. ruku do vijeća: Gdje je 600 listića iz Teslića

Prema nalogu Tužiteljstva BiH, istražitelji Agencije za istrage i zaštitu BiH u četvrtak su izvršili uvid i pregled dokumentacije u posjedu SIP-a.
Vijesti / Politika | 19. 05. 2021. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nositelj vijećničke liste koalicije HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i HSP-a u Tesliću Igor Balukčić smatra da je nezakonitim radom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH otet mandat Hrvatskoj listi na lokalnim izborima prošle godine u Tesliću i očekuje da će Sud i Tužiteljstvo BiH nakon provedenog postupka smoći snage i utvrđene nepravilnosti nazvati pravim imenom, a odgovorne propisno kazniti.

Podsjetio je kako je 17. prosinca prošle godine podnio krivičnu prijavu zbog izbornih nepravilnosti u kojima je Hrvatska lista oštećena za osvajanje mandata u Skupštini općine Teslić.

"Nedostajalo je 17 glasova da bismo imali svog vijećnika. Objavom SIP-a za glasovanje putem pošte u Tesliću registrirano je 3.200, a pristizanjem pošte izbrojeno je 1.557 glasačkih listića. Mi smo bili druga politička partija koja je imala najviše pristiglih glasova putem pošte. Imamo sumnje na nepravilnosti", rekao je Balukčić novinarima u Sarajevu.

Naveo je kako akreditirani promatrači Hrvatske liste nisu imali pravo pristupa na verifikaciji prijava za glasanje poštom, ukazujući da je SIP odobrio glasovanje za 50 posto prijavljenih birača, dok odbijeni nikad nisu obaviješteni o razlozima za odbijanje.

"Očekujem da će Tužiteljstvo BiH ovu istragu dovesti do kraja i da će pravda izaći na vidjelo. Nakon dugog niza godina, Hrvati bi imali vijećnika. Ne mogu ništa govoriti u ovom trenutku o radnjama koje će poduzeti Tužiteljstvu, a u svojstvu svjedoka sam izložio sva naša saznanja i dokumentaciju u vezi s nepravilnostima u Centru za brojanje SIP-a", rekao je Balukčić.

Dodao je kako nije riječ o zanemarivom broju glasova, budući da je odbačeno više od 600 listića, zbog čega, na osnovu podataka dobivenih s terena, Hrvatska lista vjeruje da je bilo bar 17 glasova na osnovu kojih bi bio osvojen bar jedan mandat.

Prema nalogu Tužiteljstva BiH, istražitelji Agencije za istrage i zaštitu BiH u četvrtak su izvršili uvid i pregled dokumentacije u posjedu SIP-a.

Aktivnosti su, navedeno je u priopćenju Tužiteljstva BiH, vršene uz prethodnu najavu, a u okviru predmeta u kojem postupa ova pravosudna institucija, na osnovu prijave osoba iz općine Teslić o navodnim nepravilnostima u postupanju SIP-a kada je riječ o glasovanju putem pošte na lokalnim izborima za tu općinu.

Video: RTV HB | Čović o SIP-u

Na nepravilnosti SIP-a reagirao je i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako su napravljeni ''jasni dopisi Tužiteljstvu koje se odnose na izborne nepravilnosti''.

''I bilo ih je mnogo. Prebrojavanje glasova je prekidano u nekim slučajevima kada se vidjelo da bi kandidat HDZ-a za načelnika općine mogao biti pobjednik. To se više nikada ne smije dogoditi'' rekao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close