Prihvaćena inicijativa

100 milijuna dolara za financiranje razvojne politike zdravstvenog sektora

Ministarstvo financija i trezora će nakon završenih pregovora ovaj prijedlog sporazuma dostaviti Vijeću ministara BiH na razmatranje.
Vijesti / Politika | 09. 02. 2023. u 18:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu i imenovalo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu (Programsko financiranje razvojnih politika zdravstvenih sustava u Bosni i Hercegovini) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, vrijedan do 100 milijuna američkih dolara.

Projekt financiranja razvojne politike zdravstvenog sektora za Bosnu i Hercegovinu je ključni dio sveukupnog programa reforme u cilju dugoročne financijske održivosti zdravstvenog sustava u BiH i unapređenja kvalitete zdravstvenih usluga u korist pacijenata.

Ministarstvo financija i trezora će nakon završenih pregovora ovaj prijedlog sporazuma dostaviti Vijeću ministara BiH na razmatranje.

Vijeće ministara BiH također je usvojilo Informaciju o inicijativi za pristupanje Bosne i Hercegovine programu djelovanja Unije u području zdravlja za razdoblje 2021. - 2027. godine te je dalo suglasnost za iskazivanje interesa Europskoj komisiji — Općoj upravi za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE) za pristupanje BiH Programu "EU4Health".

Ministarstvo civilnih poslova će uputiti pismo interesa DG SANTE, putem Misije BiH pri Europskoj uniji, koristeći mogućnost pregovaranja o visini kontribucije, te će u suradnji s nadležnim institucijama u BiH koordinirati aktivnosti u svezi s pristupanjem i sudjelovanjem BiH u programu "EU4Health.

Pristupanjem programu "EU4Health" nastavlja se kontinuitet sudjelovanja BiH u programu djelovanja EU-a u području zdravlja, s obzirom na to da je naša zemlja sudjelovala u trećem ciklusu ovog programa u razdoblju od 2017. do 2020. godine.

Na ovaj način želi se omogućiti zainteresiranim subjektima iz BiH dа aktivno sudjeluju u raznim projektima s ciljem razmjene informacija, praksi i iskustava i pružanja podrške pitanjima iz oblasti zdravstva, s naglaskom na determinante zdravlja i fokus orijentiran na pacijenta.

Program "EU4Health" ima najveći proračun u odnosu nа sve dosadašnje cikluse, vrijedan više od 5,3 milijarde eura, a financijske akcije su usmjerene na jačanje otpornosti zdravstvenih sustava i promoviranje inovacija u zdravstvenom sektoru u razdoblju 2021. – 2027. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close