Katastrofalna situacija

ŽZH: 689 obitelji ovisi o socijalnoj pomoći

Vijesti / Flash | 17. 03. 2015. u 11:05 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ŽZH-u je kao i u ostatku države prisutan veliki broj nezaposlenih osoba, pa nije teško za pretpostaviti da time raste i broj onih koji pomoć traže u jednom od četiri centra za socijalni rad koji djeluju na području ove županije. 

Pomoćnica ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH Jelena Šimić za Dnevni list je kazala kako je zaključno s 31. prosinaca prošle godine registrirano 689 korisnika kojima se isplaćuje prosječna mjesečna naknada u iznosu od 80 KM, plus 10 posto što se obračunava za pojedinog člana obitelji. Riječ je o konstantnoj brojci iako je broj onih koji traže jednokratnu pomoć u porastu.

''Uglavnom se radi o obiteljima koje nemaju nikakva primanja i obiteljima bez djece. Međutim, puno je veći broj onih kojima se povremeno pomaže preko jednokratne pomoći ili kroz druge vidove socijalne usluge. Zatim tu su korisnici koji su smješteni u različite ustanove od kojih se troškovi za neke djelomično plaćaju, a troškovi za neke idu skroz na teret ministarstva'', kazala je Šimić dodajući kako je poznata procedura za ostvarivanje prava na novčanu pomoć, a postoji i model kada je riječ o nekoj iznenadnoj situaciji, piše Dnevni list.

Primjerice, ako je riječ o iznenadnom zdravstvenom problemu ili postoji potreba nekakve operacija ili slično, a korisnici nemaju nikakva primanja, dužni su doći u Centar za socijalni rad, podnijeti zahtjev i priložiti medicinsku dokumentaciju kako bi djelatnici centra izišli na teren i utvrdi situaciju ovisno o slučaju. Na upit provode li se programi za povećanje iznosa stalne socijalne pomoći, Šimić je odgovorila kako takvi programi za sada nisu u planu jer imaju problem s kašnjenjem isplate i dosad dogovorenih iznosa.

Kopirati
Drag cursor here to close