NOva vlast

Zvizdić: Teško je govoriti imamo li kapacitete

Vijesti / Flash | 02. 04. 2015. u 08:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je, gostujući jutros na televiziji N1, kazao da suradnja institucija mora biti na odgovarajućoj razini kako bi se provele sve potrebne reforme.

''Mislim da će suradnja institucija biti na odgovarajućoj razini i da ćemo provesti sve potrebne reforme. Glavni fokus bit će na svim procesima vezanim za gospodarstvo i euroatlantske putove BiH. Naravno, fokus će biti i na povećanju stabilnosti i boljem životu građana'', kazao je Zvizdić.

Dodao je kako je Vijeće ministara spremno odgovoriti na izazove koji su pred njima.

Spremni za prevladavanje zastoja  

''Sigurni smo spremni za prevladavanje zastoja i pokretanje ozbiljnih socio-ekonomskih reformi u sklopu nadležnosti koje Vijeće ministara ima prema Ustavu BiH. Imamo potpunu spremnost da ćemo to uraditi, ali potrebna je suradnja s nižim razinama vlasti. Siguran sam da ćemo napraviti sinergiju djelovanja'', kazao je.

Istaknuo je da će sinergija i suradnja biti potrebne za dobrobit oba entiteta.

''S obzirom na programske ciljeve koje imaju oba entiteta, možemo kazati da postoji sinergija unutar tri razine vlasti koja može jamčiti da će se nadvladati postojeće prepreke i pokrenuti ključne reforme'', naveo je Zvizdić.

O poziciji SNSD-a koji neće sudjelovati u državnoj vlasti, Zvizdić je istaknuo kako ne vidi problem u toj činjenici.

''Ne vidim tu neki poseban problem niti opstrukciju svim aktivnostima koje planira provesti Vijeće ministara u sljedećem mandatu. Većina ima ozbiljan kapacitet u svim segmentima'', rekao je Zvizdić.

O ekonomskim politikama i investiranju u BiH, istaknuo je kako će biti uključene domaće i nove politike, ali da je pomoć Europe svakako dobrodošla.

Nove politike 

''Bit će tu novih politika ili inventivnijeg ili aktivnijeg odnosa, a svakako da nam je potrebna pomoć Europe koja ima iskustva. Teško je govoriti imamo li u ovom trenutku sve kapacitete da ispunimo sve uvjete koji su pred nama, ali naš bazni cilj je rad na ukupnoj i potpunoj implementaciji sporazuma o pridruživanju. Realizacija tog sporazuma će biti u dinamici u kojoj se zahtjeva. Riječ je o ozbiljnom poslu, riječ je o 35 različitih radnih grupa, sedam pododbora. Možda već sljedeće godine ćemo biti u situaciji da apliciramo za članstvo u EU'', istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

S obzirom da su građana davno pokazali nepovjerenje prema vlastima, Zvizdić je kazao da novi sastav vlade može vratiti izgubljeno povjerenje.

''Povjerenje građana ćemo vratiti tako što ćemo u kadrovskom smislu ojačati javnu administraciju koja će nepristrano i bez korupcije odgovoriti potrebama građana na nivou njihovih potreba i potreba privrede'', smatra Zvizdić te je istaknuo kako će se pokušati stvoriti ambijent koji će privući strane investitore.

''Smanjivanjem opterećenja na rad i reformama iz oblasti fiskalne i ekonomske politike pokušat ćemo stvoriti kvalitetniji ambijent koji će potaći investitore i domaće i strane na ulaganja. Investitori koje privučemo bi mogli biti integrativni faktori'', kazao je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close