Može li to BiH

Zvizdić o europskom putu BiH: Postoji doza optimizma, ali i bojazan

Vijesti / Flash | 30. 12. 2016. u 14:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da je izuzetno zadovoljan odnosima unutar Vijeća ministara BiH jer su oni bazirani na međusobnom uvažavanju, na spremnosti ministara da prihvate relevantne činjenice i njihovoj potpunoj opredijeljenosti da se svi procesi neizostavno vode unutar margina koje su definirane vrijedećim zakonskim procedurama.

Zvizdić je u intervjuu za Klix.ba prokomentirao odnose unutar aktualnog saziva koalicije, a govorio je, među ostalim, i o europskim integracijama naše zemlje i procesima koji su pokrenuti u 2016. godini.

''Kao rezultat ovakvih odnosa i napornog i ustrajnog rada, imamo uspješnu i pravovremenu realizaciju najvažnijih ciljeva i prioriteta u oblasti europskih integracija, ekonomskog razvoja, jačanja vladavine prava i jačanja statusa BiH u regionalnim i međunarodnim okvirima. Godina 2016. je bila najuspješniju u pogledu europskih integracija BiH koje su započele davne 2000. godine, imamo najpozitivnije ekonomske parametre u odnosu na posljednje desetljeće, najveće prihode, najmanju zaduženost u regiji i EU, najveći porast broja zaposlenih i tako dalje. Dakle, koalicija na državnom nivou funkcionira veoma dobro i u skladu s proklamiranim planovima i ciljevima'', kazao je Zvizdić.

Pri tome, kako je napomenuo, ne govori o bilo kakvom "jednoumlju". O brojnim temama, naveo je, nemaju iste početne stavove, ali imaju kapacitet da vode korektnu diskusiju i postignu konsenzus i progres u vezi sa svim najvažnijim pitanjima.

''Kompaktne koalicije su važne, posebno zbog vrlo turbulentnog razdoblja u kojem se nalazimo i zato me ne raduje činjenica da se zbog novouspostavljenih odnosa stranačkih vrhova, uzrokovanih jednosmjernim i nekorektnim medijskim napisima, pa i kasnije neprimjerenim izjavama u vezi s bivšim i sadašnjim liderima SDA i njihovom ulogom u modernoj povijesti BiH, nedavno proklamirana "grande" bošnjačka koalicija, polako pretvara u "piccolo" koaliciju'', kazao je Zvizdić.

Napomenuo je da su snažne i progresivne koalicije neophodna protuteža retrogradnim procesima, te da mu se čini da će u ovom slučaju, sudeći prema posljednjim trendovima, personalne ambicije ipak biti jače od općeg interesa, što će, sasvim sigurno, početi narušavati kapacitet i opstojnost predmetne koalicije.

Zvizdić je kazao da je Upitnik Europske komisije koji je dobila BiH najsveobuhvatniji, najkompleksniji i najizazovniji dio procesa EU integracija Bosne i Hercegovine, jer pokriva sve segmente političkog, pravnog, ekonomskog, socijalnog, društvenog i administrativnog života.

''Ono što je za nas najvažnije jeste stručna analiza strukture svakog pitanja, kako bismo se u sadržajnom smislu mogli fokusirati na onaj segment odgovora koji će predstavljati suštinu opisa, obrazloženja ili prezentacije aktualnih procedura, prakse i legislativnog okvira za traženo područje. Kako bismo na sve odgovore dali profesionalne, jedinstvene i za EK uvjerljive i prihvatljive odgovore koji moraju predstavljati "jedan glas" u ime BiH, korist ćemo načelo ustavnih nadležnosti i procedure uspostavljene mehanizmom koordinacije'', kazao je Zvizdić.

Po njegovim riječima, sasvim je izvjesno da ćemo zbog složenosti bosanskohercegovačke ustavne strukture naići na izvjesne probleme i prepreke, ali će institucije države BiH zajedno s bosanskohercegovačkim entitetima i županijama uspješno realizirati odgovore na upitnik, ali samo pod uvjetom da imamo povoljan politički ambijent.

''Dakle, postoji potrebna doza optimizma, ali i mala bojazan bazirana na više izjava izrečenih u posljednjih nekoliko sedmica u kojima se EU put uvjetuje partikularnim političkim i nacionalnim interesima. Ne bi se smjelo dogoditi da politička pitanja nadvladaju europska, što će automatski značiti da će političke teme marginalizirati ekonomske, životne teme bitne za sve građane BiH. Zbog toga će biti neophodno ojačati i snažnije povezati bh. snage koje europske integracije, ekonomski razvoj i vladavinu prava smatraju prioritetima, nasuprot onim pojedincima i grupama koji permanentno proizvode tenzije i koristeći radikalnu retoriku šire jezik mržnje i nastoje blokirati sve pozitivne procese'', kazao je među ostalim Zvizdić u intervjuu za Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close