Sastanak u Bruxellesu

Zvizdić-Hahn: Aplikacija za članstvo BiH u EU trebala bi biti razmatrana 20. rujna

Vijesti / Flash | 05. 09. 2016. u 09:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Bruxellesu sa europskim povjerenikom za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom s kojim je razgovarao o mogućnosti uvrštavanja zahtjeva BiH za članstvo u Europsku uniju na dnevni red predstojećeg sastanka Vijeća za opće poslove Europske unije, kao i usvajanja zaključka o prosljeđivanju zahtjeva Europske komisije za dostavljanje mišljenja o zahtjevu, prenosi Agencija Anadolija.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina, nakon usvajanja finaliziranog teksta mehanizma koordinacije za EU pitanja, ispunila i posljednji uvjet neophodan za razmatranje aplikacije na sastanku 20. rujna. On je rekao da je daljnji napredak u oblasti EU integracija i dalje u fokusu svih razina vlasti i da je BiH snažno opredijeljena za nastavak reformskih procesa, s ciljem dobivanja kandidatskog statusa do kraja 2017. godine, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Sastanak s Mogherini 

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini sastala se danas u sa Zvizdićem, kako bi razmotrili najnovija događanja na europskom putu BiH.

BiH je napravila odlučujući napredak posljednjih mjeseci u okviru Reformske agende parafirajući adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usvojivši Koordinacijski mehanizam. O ovim konkretnim koracima će se razgovarati u nastupajućim razgovorima sa Vijećem kada se bude razmatrala aplikacija BiH za članstvo u EU. Pozitivni zamah bi se trebao nastaviti, priopćeno je.

Povjerenik Hahn je pohvalio napredak Bosne i Hercegovine i čestitao predsjedavajućem Zvizdiću na otklanjanju i posljednjeg uslova za razmatranje aplikacije. Rekao je da neophodno nastaviti napore na nastavku reformskih procesa i na jačanju regionalne saradnje.

Zvizdić je informirao povjerenika Hahna o stupnju realizacije zacrtanih ciljeva iz reformske agende i rekao da je Vijeće ministara BiH realiziralo 55 posto zacrtanih mjera. Rekao je i da je u tijeku redovna provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i informirao da su procedure u vezi potpisivanja Protokola, kao i procedure u vezi sa uspostavljanjem tijela predviđenih mehanizmom koordinacije u tijeku te da BiH očekuje dostavljanje upitnika u što skorijem roku.

Predsjedavajući Zvizdić je, kako se navodi u priopćenju, upoznao povjerenika Hahna i sa činjenicom da je Vijeće ministara BiH usvojilo i transportnu strategiju i da je time Bosna i Hercegovina ispunila uvjet za pristup regionalnim i nacionalnim EU fondovima.

Razgovarali su i o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i o mogućnostima održavanja najavljenog referenduma u entitetu Republika Srpska.

"Predsjedavajući Zvizdić i povjerenik Hahn su se složili da se u BiH, kao u svim ostalim zemljama, odluke suda, posebno Ustavnog suda koji je dio Ustava BiH, moraju poštovati. Povjerenik Hahn je posebno istaknuo da proces približavanja Europskoj uniji zahtijeva i promjenu ponašanja predstavnika svih razina vlasti u smislu punog poštivanja i unapređenja vladavine prava. Predsjedavajući Zvizdić je upoznao povjerenika Hahna i sa knjiženjem vojne imovine koja se dogodila proteklih dana u Han Pijesku i naglasio da se i tim, Bosna i Hercegovina približila NATO integracijama. Rekli su da bespotrebni zastoji blokiraju nastavak procesa integracija i da svi politički akteri u BiH moraju pokazati odgovornost prema povijesnoj prilici", navodi se u priopćenju Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara je rekao da je BiH opredijeljena za očuvanje pozitivnog momentuma procesa reformi u cilju dobijanja statusa države kandidata za članstvo do 2017. godine i da očekuje da će dosadašnji napori biti prepoznati 20. rujna kada bi Vijeće trebalo usvojiti zaključak o prosljeđivanju zahtjeva BiH Europskoj komisiji sa pozivom za pripremu mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo.

Povjerenik Hahn je zaključio da očekuje da će na sljedećoj sjednici Vijeće za opće poslove dati zadatak Europskoj komisiji da počne pripremati upitnik za Bosnu i Hercegovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close