Javna rasprava

Zviždači - Glavna karika u borbi protiv korupcije

Vijesti / Flash | 29. 03. 2017. u 12:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ljude koji prijavljuju korupciju treba ohrabriti i zaštititi, kako bi bez posljedica i dalje mogli prijavljivati korupciju'', rekla je Jelena Vukadinović pomoćnica ministra pravde RS na danas održanoj javnoj raspravi o ovom zakonu u Trebinju.

Pojasnila je kako Zakon o zaštiti osoba koji prijavljuju korupciju u Republici Srpskoj, koji je trenutno u fazi javnih rasprava, predviđa internu i eksternu zaštitu zviđdača te dodala kako bi internu zaštitu trebalo pružiti voditelj subjekta kod kojega je došlo do povrede ili ugrožavanja prijavitelja korupcije ili s njim povezanih osoba. S druge strane, sustav eksterne zaštite trebaju pružati sudovi u RS.
Inače, ovo je prvi zakon u Republici Srpskoj koji se na ovaj način bavi zaštitom zviždača i prvi u BiH koji predviđa njihovu zaštitu i u privatnom sektoru.

Saša Pešikan iz Omladinskog centra u Trebinju rekao je kako je zaštita zviždača bitan preduvjet za daljnju borbu protiv korupcije.

''Treba obratiti pažnju na dobru namjeru prijavitelja korupcije i vidjeti šta ćemo s tim zloupotrebama. Ljudi najčešće ne prijavljuju korupciju jer nemaju nikakvu zaštitu, jer do sada nije postojao zakon koji ih je štitio'', kazao je Pešikan.

Kopirati
Drag cursor here to close