Petir

'Žurno pokrenuti međunarodnu raspravu o nadogradnji Daytona'

Vijesti / Flash | 28. 10. 2016. u 06:38 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Referendum u Republici Srpskoj bio je neustavan sukladno odluci Ustavnog suda BiH. Takvi postupci Milorada Dodika ugrožavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH i međunarodna zajednica mora na to reagirati, izjavila je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

''Sasvim je prirodno da Europski parlament izrazi stajalište o ovako ozbiljnoj krizi u BiH. Radi se o potezu koji ne ugrožava samo političku stabilnost BiH i jugoistoka Europe već ugrožava stabilnost Europe u cijelosti. Zato je i međunarodnoj zajednici važno da se zaustave procesi dezintegracije BiH - kazala je Petir.

Međutim, smatra ona, to nije dovoljno.

''Potrebno je ozbiljno shvatiti situaciju, a referendum je upozorenje da je trenutna situacija i uređenje BiH neodrživo. Daytonski sporazum ne može biti trajno rješenje, to jeste rješenje koje će jamčiti dugotrajan mir i stabilnost. Sadašnje ustavno rješenje nije više zadovoljavajuće i kriza u BiH se može samo produbljivati. Potrebno je žurno, bez odgađanja i guranja problema pod tepih, pokrenuti ozbiljnu međunarodnu raspravu o nadogradnji Daytona. Jasna osuda režima Milorada Dodika i srpskog separatizma u BiH signal je svim državama u okruženju da se unutarnja politička pitanja trebaju rješavati dijalogom i suradnjom'', izjavila je Petir za "Oslobođenje".

Kopirati
Drag cursor here to close