Krizni stožer Vlade HNŽ

HNŽ: Novi slučajevi zaraze, dvoje bolesnika pušteno na kućno liječenje

Od 13 sati putem live streaminga kojeg novinske kuće i portali mogu preuzeti par minuta prije početka sa službene stranice Vlade HNŽ-a možete pratiti obraćanje predstavnika vlasti i institucija koje brinu o nama.
Vijesti / Flash | 11. 04. 2020. u 12:17 Bljesak.info
Live streaming Vlade HNŽ-a preko privatnog Youtube kanala Zdravka Terkeša

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U posljednja 24 sata u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na COVID-19 testirano je 158 uzoraka, od kojih je 16 pozitivno na ovaj virus. Od te brojke, u Mostaru i Čitluku je po 6, u Jablanici i Čapljini po 2 pozitivnih na koronavirus'', kazao je Pero Ćiro Pavlović, glasnogovornik Vlade i Stožera civilne zaštite HNŽ na press konferenciji Kriznog stožera Vlade HNŽ-a.

Dr. sc. Svjetlana Grgić, specijalist infektolog, Klinika za infektivne bolesti, SKB Mostar istaknula je kako se u SKB Mostar trenutno liječi 26 pacijenata pozitivnih na koronavirus od kojih je 8 na respiratoru, a dvoje je potpomognuto respiratorom. U navedenoj bolnici od virusa covid-19 uspješno se izliječilo pet pacijenata, istaknula je.

''Šest bolesnika prima terapiju kisikom, a ostali su stabilno. U petak je dvoje pacijenata pušteno na kućno liječenje'', kazala je liječnica Grgić te još jednom podsjetila kako mostarska bolnica zbrinjava sve oboljele iz tri županije, Hercegovačko-neretvanske, Zapanskohercegovačke te Hercegbosanske županije.

''Molim građane da slijede upute svih Kriznih stožera. Ostanite u svojoj kući sa svojim najmilijima, kako bi se i mi medicinski radnici mogli vratiit svojoj kući i biti sa svojim obiteljima'', poručila je dr. Grgić.

Navela je kako je šest djelatnika SKB Mostar pozitivno na koronavirus, no bez simptoma, dok jedna osoba koja je pozitivna ima laške tegobe.

U svećeničkom samostanu u Međugorju nema novozaraženih, te su samostani i Majčino selo u potpunoj samoizolaciji. Uskoro se planira retestiranje svih koji su bili u kontaktu sa zaraženima.

U posljednja 24 sata izdano je 12 rješenja o samoizolaciji, a ukupno je izdano 2192 rješenja. Nije bilo kršenja samoizolacije, a zabilježena su dva prekršitelja zabrane kretanja.

Obzirom na odluku da se ljudi koji dolaze u BiH moraju staviti u karantenu, za devet osoba iz HNŽ Krizni stožer je definirao prostor za karantenu u kojoj moraju boraviti.

''Ova naša borba u našoj županiji je otežana i borimo se sa vatrenom stihijom, događa nam se što i Hrvatskoj. Pozivamo vas da ostanete kući i pomognete onima koji se bore sa vatrom. Vjerujem da ćemo izvući dobre rezultate, pozivamo da ova borba bude na razini da čuvate sebe i oko sebe doći obiteljima bez virusa nakon spašavanja ljudskih života'', poručio je Pavlović.

Kopirati
Drag cursor here to close