Samoorganiziranje

Zubak: Hrvati u BiH ne bi bili politički subjekt da nije bilo Herceg-Bosne

Vijesti / Flash | 18. 11. 2016. u 10:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine i predsjednik Herceg-Bosne Krešimir Zubak, koji je na to mjesto izabran nakon ostavke Mate Bobana, izjavio je kako Hrvati u BiH ne bi bili politički subjekt da nije bilo Herceg-Bosne.

''Hrvatska zajednica Herceg-Bosna nastala je iz nužne potrebe za Hrvate u BiH, u kontekstu raspada bivše države i same pozicije BiH u to vrijeme. Kada kažem da je nastala iz nužde, prvenstveno se mora voditi računa o tome da tadašnje strukture vlasti u BiH nisu imale jasno definiranu politiku, jasan odnos prema svim događanjima i bilo je jako nužno da se Hrvati kao narod samoorganiziranju'', izjavio je Zubak za današnje izdanje Večernjeg lista za BiH.

Kao dokaz toj tvrdnji pozvao se na izjavu bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića kako to nije njihov rat i to u vrijeme kada su vojne i paravojne strukture JNA napale hrvatsko selo Ravno.

''Dakle, u takvim uvjetima bilo je nužno da se Hrvati samoorganiziraju. Nastala je HZ HB kao jedan oblik narodne samouprave i samoobrane, vojne i političke. Smatram kako, da se nismo tako organizirali, danas ne bismo bili politički subjekt u BiH'', kazao je Zubak, istaknuvši kako se u takvoj situaciji i tadašnjim uvjetima bilo legalno samoorganizirati.

''To je, po mom mišljenu bio oblik samouprave, kao i oblik narodne samoobrane, a na samoobranu imaju pravo i pojedinci i narod. To je tako uređeno u civiliziranim društvima, I to je sasvim legalno i legitimno'', kazao je Zubak te ustvrdio kako apsolutno ne stoje tvrdnja sarajevskih političkih krugova i medija da je HZ HB nekakva paradržava ili oblik organiziranja koji bi trebao biti u funkciji podjele BiH.

''Ta tenzija se konstantno i provlači kroz medije, stavljajući u fokus nekakvu podjelu BiH. Stoga još jednom naglašavam da je HZ HB bio legitiman i legalan oblik organizacije hrvatskog naroda u BiH. Nikad u službenim istupima hrvatskih dužnosnika nije se spominjalo pitanje podjele BiH. U svim dokumentima pisalo je prvo BiH, a zatim HZ HB'', kazao je Zubak.

Kopirati
Drag cursor here to close