Nastavak suđenja

Žrtve iz Tomašice stradale u operaciji etničkog čišćenja

Vijesti / Flash | 07. 07. 2015. u 14:57 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, vještak Optužbe za demografiju Ewa Tabeau izjavila je da su iz masovnih grobnica Tomašica i Jakarina kosa kod Prijedora ekshumirane žrtve napada na Muslimane u ljeto 1992. godine.

Tabeau je precizirala da su od ukupno 385 tijela ekshumiranih iz grobnice u rudniku Tomašica, njih 123 identificirana kao tijela osoba koje su nestale tijekom ataka Vojske Republike Srpske (VRS) na muslimanska sela u okolini Prijedora u srpnju 1992. godine, napada opisanog u optužnici protiv Mladića kao dio kampanje etničkog čišćenja.

''Bila sam u stanju da potvrdim da je 75 ekshumiranih bilo žrtva ubojstava u selu Bišćani i okolnim zaseocima 20. srpnja 1992. godine. Još 28 ekshumiranih, potvrđeno je, bilo je među 150 ljudi ubijenih u 'sobi broj tri' u logoru Keraterm 24. i 25. jula 1992. godine'', naglasila je Tabeau, priopćeno je iz BIRN-a.

Ona je dodala da od 211 tijela pronađenih u grobnici na Jakarinoj kosi, 61 osoba je nastradala u ukupno sedam incidenata iz optužnice.

Tabeau je iznijela nalaz i mišljenje na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu VRS-a optuženom za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekoliko općina poprimio razmjere genocida. Jedna od tih općina je i Prijedor.

Mladiću se sudi i za genocid u Srebrenici, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Budući da je Tomašica primarna grobnica, a Jakarina kosa sekundarna, što znači da su leševi premještani iz prve u drugu, Tabeau je utvrdila da su posmrtni ostaci ukupno 99 žrtava pronađeni u obje grobnice.

Tabeau je potvrdila ranije svjedočenje glavnog forenzičara Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) Thomasa Parsonsa da su iz obje grobnice eksumirana tijela ukupno 604 osobe, od kojih samo osam nije moglo biti identificirano zbog nedostatka DNK uzoraka od članova obitelji, priopćeno je iz BIRN-a.

Za 89 lica nije mogao biti utvrđen uzrok smrti, zato što su njihova tijela bila 'ekstremno usitnjena', uslijed premještanja iz Tomašice na Jakarinu kosu, posvjedočila je Tabeau.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Dragan Ivetić predočio je Tabeau da se imena 18 žrtava nalaze na mobilizacijskim popsima muslimanske Teritorijalne odbrane (TO) u selu Kozarac, iz koje je nastala Armija BiH (ABiH).

Uzvraćajući da je usporedba samo imena i prezimena, bez ostalih podataka, metodološki nepouzdano, Tabeau je istakla da 'čak i da su bili na popisu, to ne znači da su ubijeni u borbi'.

Suđenje Mladiću se nastavlja u srijedu, 8. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close