solidan pravni okvir

Žrtvama se mora dati prilika da traže odštetu za zločine koji su počinjeni protiv njih

Vijesti / Flash | 02. 12. 2015. u 15:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okrugli stol o temi ''Imovinskopravni zahtjevi žrtava ratnih zločina u okviru kaznenog postupka - naredni koraci u cilju unapređenja postojeće prakse'' održan je danas u Sarajevu u organizaciji  Triala.

Pravna savjetnica Traila Adrijana Hanušić  kazala je da se BiH dugo godina susreće s problemom nemogućnosti žrtava ratnih zločina da u okviru kaznenih postupaka ostvare svoje pravo na naknadu štete od počinitelja ratnih zločina.

''Bili smo svjedoci revolucionarnih presuda Suda BiH u lipnju 2015. godine gdje je prvi put žrtvama ratnih zločina dosuđena naknada štete od počinitelja'', naglasila je.  

Istaknula je da je u tom slučaju, nevladina organizacija trajno angažirala odvjetnicu koja je zastupala interese oštećenih osoba u tom postupku, ali da mnoge žrtve nemaju uvijek na svojoj strani besplatnu pravnu pomoć.  

Pravni savjetnik Misije OSCE-a u BiH Alfredo Strippoli kazao je da Misija OSCE-a u BiH pruža pomoć lokalnim vlastima BiH u procesuiranju slučajeva ratnih zločina.

Dodao je da se žrtvama mora omogućiti prilika da traže odštetu za zločine koji su počinjeni protiv njih.

''Iako BiH ima solidan pravni okvir za reagiranje na ovakve vrste zahtjeva žrtava, većina odredbi se ne primjenjuje'', istaknuo je.

Također je dodao da je Misija OSCE-a u BiH već ranije ukazala na propuste ovakve vrste u izvještajima iz 2009. i 2011. godine, ali da je ove godine viđen konkretan pomak.

Više od 20 stručnjaka iz  oblasti pravosuđa, međunarodne zajednice i organizacija civilnog društva  razgovarali su danas  o tome na koji način žrtve ratnog seksualnog nasilja mogu ostvariti imovinskopravni zahtjev u okviru kaznenog postupka i kako se postojeća praksa može poboljšati.

Okrugli sto je organiziran kao dio projekta koji podržava Ured za inozemstvo i Commonwealth Velike Britanije.

Cilj projekta je, između ostalog, stvaranje potrebnih preduvjeta da bi žrtvama seksualnog nasilja u ratu u okviru kaznenih postupaka bio osiguran pristup njihovom pravu na naknadu nematerijalne štete pretrpljene uslijed počinjenog zločina, kao i da se osigura neometana provedba presuda, kojima se ta naknada štete dodjeljuje.

Kopirati
Drag cursor here to close