Branko Petrić

Zreo za otpis: Izborni zakon hitno mora na remont

Vijesti / Flash | 18. 04. 2017. u 07:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Branko Petrić smatra da je Izborni zakon BiH zreo za otpis, ali da za usvajanje novog nema političke volje.

"Imamo mnogo kodificiran izborni zakonik u kome je natrpano sve i svašta. Preživio je 20 promjena od 2001. godine koje su bile parcijalne, tako da se međusobno isključuju", rekao je Petrić, koji je i predsjedatelj Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva.

Petrić je za Glas Srpske rekao kako su Izborni zakon i dijelom Ustav BiH suprotni osnovnim načelima i konvencijama, što mora biti usklađeno.

Govoreći o problemima u izbornom procesu i pitanju središnjeg biračkog popisa, Petrić je podsjetio da je sustav pasivne registracije birača uveden 2006. godine i središnji birački popis pozicioniran u poglavlje tri Izbornog zakona BiH.

"U proteklih više od deset godina pokazao je svoju manjkavost i potrebu za remontom, a činjenica je da je na biračkom popisu višestruko više glasača od prirodnog prirasta u usporedbi s prethodnim izborima. Imamo višestruku nesuglasnost sa svim pokazateljima kao da nije bilo demografskih gubitaka i to pokazuje da nešto nije u redu", rekao je Petrić.

Kopirati
Drag cursor here to close